Companii

Actiunile putin lichide de pe RASDAQ, tranzactionate o ora pe saptamana

16.06.2005, 19:36 8

Vineri vor reveni la tranzactionare primii 51 de emitenti de la Bursa Electronica RASDAQ pentru care se va utiliza pentru tranzactionare mecanismul de negociere dezvoltat pe platforma tehnica a Bursei de Valori Bucuresti (BVB).

Conform deciziei Comitetului Comun de Dezvoltare al Bursei de Valori si Bursei Electronice RASDAQ, programul de tranzactionare pentru acest segment de piata va fi de doar o ora pe saptamana, in fiecare vineri, intre orele 8.40 - 9.40, in afara programului de desfasurare a sedintei de tranzactionare de la Bursa.

Ulterior se va lua in calcul modificarea frecventei si duratei de desfasurare a sedintei de tranzactionare pe acest segment de piata, in functie de volumul de activitate si de solicitari. "Emitentii tranzactionati pe acest segment de piata sunt societati cu o lichiditate scazuta si, din acest motiv, BVB a considerat ca acest program de tranzactionare este suficient. Tranzactiile derulate cu aceste societati pe noul segment de piata se vor regasi ca si pana acum in rapoartele si statisticile RASDAQ", a precizat Adrian Resmerita, directorul departamentului de emitenti al Bursei Electronice RASDAQ.

Unii brokeri nu sunt de acord nu aceste prevederi spunand ca acestea reprezinta o forma de discriminare in randul investitorilor. "Practic, tranzactionarea periodica a acestor valori mobiliare ia dreptul actionarilor de a-si tranzactiona actiunile atunci cand au nevoie", a comentat Petru Prunea, presedintele SSIF Broker Cluj.

Bursa Electronica RASDAQ isi propune ca pana in luna septembrie sa incheie translatarea tuturor emitentilor sai pe noua platforma tehnica pusa la dispozitie de Bursa de Valori, in vederea finalizarii fuziunii tehnice a celor doua institutii, urmand sa se renunte la sistemul actual de tranzactionare al RASDAQ.

In aceasta perioada, societatile emitente cotate pe RASDAQ trebuie sa se asigure ca registrul independent cu care au contact s-a conectat la BVB , in caz contrar emitentul avand posibilitatea de a opta pentru un alt registru, din cele deja conectate la BVB. In prezent, numai RRA si Regisco sunt compatibile cu sistemul tehnic al BVB.

Piata de negociere extrabursiera reprezinta un segment al pietei valorior mobiliare care functioneaza pe principiul negocierii directe intre participanti si se bazeaza pe cotatii informative si ordine deal.

"Acesta este un mecanism de tranzactionare specific pietelor extraburisere, care prefigureaza sistemul alternativ de tranzactionare. Crearea acestei piete este un prim pas spre procesul de consolidare tehnica a pietei de capital", a declarat Stere Farmache, directorul general al Bursei de Valori Bucuresti.

Pe piata de negociere extrabursiera nu va exista o valoare minima pentru un ordin deal, iar limita variatiei pretului de tranzactionare va fi de 25% fata de pretul de referinta stabilit. Pretul de referinta este pretul mediu de tranzactionare calculat in fiecare sedinta in care au avut loc tranzactii cu actiunile respective.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO