Companii

Activele imobiliare nu se vor scumpi in urmatorii cinci ani

16.02.2010, 23:07 28

Compania Darian, specializata in evaluarea de proprietati,estimeaza pentru acest an o stagnare a cifrei de afaceri la nivelulatins in 2009, de 10,5 mil. lei (2,5 mil. euro), in timp ce piatade profil ar putea sa ramana la nivelul de 25 mil. euro.

"Nu vad niciun motiv pentru cresterea afacerilor in acest an, incondiitile in care investitiile sunt in scadere. Piata de evaluareva stagna undeva la nivelul de 25 - 26 de milioane de euro,sustinuta de reevaluarile de active din partea bancilor", adeclarat Adrian Crivii, directorul general al Darian.

Cifra de afaceri a scazut anul trecut cu 25% fata de nivelul din2008, in vreme ce piata a scazut in aceeasi perioada cu peste20%.

Potrivit datelor companiei, 65% din cifra de afaceri vin dinsectorul de evaluari bancare, iar in conditiile in care numarultranzactiilor prin ipoteca a scazut cu peste 60% in 2009,rezultatele companiei "sunt satisfacatoare pe timp de criza".Potrivit propriilor estimari, in 2009 preturile la locuinte auinregistrat scaderi medii cuprinse intre 30% si 40%, in timp cepreturile la terenuri au scazut cu pana la 80% fata de nivelul din2008.

"Nu vad o crestere a valorii activelor in Romania in cel putinurmatorii cinci ani. Cea mai mare problema la noi a fost pretulterenului, cu o foarte mare componenta speculativa, ceea ce a dusla o crestere prea mare a pretului de vanzare al locuintelor. Dupace va trece criza, trebuie ca pretul pe metru patrat sa fie inechilibru cu salariul mediu pe economie", a adaugat Crivii.

Pentru acest an, el estimeaza in continuare o scadere a pretuluila locuintele vechi de pana la 20%, pentru apartamentele noiapreciind o reducere cuprinsa intre 10% si 15%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO