Companii

Aectra Romania: Investim pentru exporturile de pesticide in regiune

26.09.2005, 18:41 310

Compania Aectra Romania, furnizor de materii prime pentru agricultura si industrie, cu afaceri de 25 de milioane de euro, va incepe sa exporte pesticidele produse la fabrica sa de la Campia Turzii in tarile din regiune.

"Vrem sa dezvoltam Chemical Independent Group - CIG (fabrica din Campia Turzii, judetul Cluj - n. red.), ca partener in Romania si in tarile limitrofe al companiilor multinationale producatoare de pesticide. Aceste companii ne vor furniza substanta activa necesara fabricarii pesticidelor, iar noi vom livra produsul final fermierilor din Romania, dar si celor din Serbia, Bulgaria si Republica Moldova", a declarat Dan Farcas, director de marketing al Aectra Romania.

Pentru a creste ponderea produselor fabricate local, care reprezinta in prezent 25% din cifra de afaceri realizata in domeniul agricol, grupul va investi in perioada urmatoare peste un milion de euro.

"Cea mai mare parte a investitiei vizeaza extinderea capacitatilor de productie din cadrul fabricii de la Campia Turzii", a mai spus Farcas.

Investitiile din cadrul CIG s-au ridicat in acest an la circa 150.000 de euro si au vizat achizitionarea unor linii de microambalat si automatizarea proceselor.

Alaturi de centrul de productie de la Turda, din grupul prezent pe piata romaneasca mai fac parte Aectra Agrochemicals, care activeaza tot in sectorul agricol, societatea Aectra, furnizor de materii prime pentru industrie si Aectra Distributors. Printre produsele vandute de companie in Romania se numara, alaturi de pesticide, fibrele textile, inclusiv elestan si Lycra, mase plastice, cauciuc sau materiale de constructii.

Aectra Romania estimeaza in acest an o cifra de afaceri consolidata de 30 de milioane de euro, in crestere cu 20% fata de anul trecut, ponderea celor doua domenii principale - industrial si agricol - fiind aproximativ egala in vanzarile anuale ale companiei. "Cresterea din domeniul industrial a fost influentata pozitiv de dezvoltarea puternica a industriei auto din Romania, in principal din segmentul auto OEM (vopsele auto pentru Dacia)", explica Farcas.

Cele doua companii ale grupului care furnizeaza produse pentru sectorul agricol, Aectra Agrochemicals si CIG, vor atinge in acest an o cifra de afaceri de 15 milioane de euro, in crestere cu 15-20% fata de 2004. "Conditiile de clima din acest an, dar si interesul in crestere al fermierilor au contribuit la cresterea vanzarilor in acest an", a precizat Farcas.

Grupul Aectra, cunoscut mai ales pentru productia de pesticide si comertul de fibre sintetice si mase plastice, va deschide doua filiale in Serbia si Republica Moldova, dupa o investitie similara in Bulgaria in anul 2002.

Companiile din Romania fac parte din grupul international de firme comerciale Aectra, cu sediul la Lausanne, insa pachetul majoritar de actiuni este detinut de actionari romani.

La nivel mondial, grupul are o cifra de afaceri de aproximativ 600 de milioane de dolari (500 mil. euro).

Piata pesticidelor, unul dintre cele mai importante domenii in care activeaza Aectra in Romania, se afla din nou pe un trend ascendent, dupa ce la sfarsitul lui 2003 atinsese cea mai scazuta valoare din 1990. Astfel, de la 200 de milioane de dolari (170 mil. euro) in 1990, in urma cu doi ani piata ajunsese la circa 100 de milioane de dolari (77 mil. euro). Anul trecut insa, valoarea pietei a ajuns la 120 de milioane de dolari (97 de milioane de euro), adica o crestere de 20%, trend care se pastreaza si in acest an.

Cresterea pietei a fost unul dintre factorii care i-au determinat pe americanii de la DuPont, grup cu afaceri anuale de 27 de miliarde de dolari, sa anunte ca sunt interesati de achizitii la nivel local. DuPont a avut anul trecut afaceri de 50 de milioane de dolari

(42 de milioane de euro) pe piata romaneasca, in principal din afaceri cu pesticide, ierbicide si seminte prin intermediul companiei Pioneer Romania.

dana.ciriperu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO