Companii

Afacere Petrom de 43 milioane dolari cu coreenii

19.03.2004, 00:00 29



SNP Petrom a incheiat recent un contract in valoare de pana la 43 mil. $ cu un consortiu sud - coreean format din companiile LG Electronics si SK Corporation pentru modernizarea rafinariei Arpechim Pitesti. Finantarea contractului va fi asigurata din creditul in valoare de 150 mil. $, contractat de Petrom in 2002 de la Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) si alte sase banci cofinantatoare.



"Contractul incheiat cu firmele coreene vizeaza construirea unei instalatii de hidrofinare - distilare de vid si are ca scop, in primul rand producerea de carburanti Euro care sa respecte standardele de calitate actuale si viitoare. Pe de alta parte, urmarim prin punerea in functiune a acestei instalatii sa ne reducem si costurile de procesare", a spus pentru Ziarul Financiar Gheorghe Constantinescu, directorul general al SNP Petrom. Termenul de executie al acestui contract este de 22 luni.



Acesta este al doilea contract important castigat de sud - coreeni la Petrom, dupa ce in ultimii ani corporatia Hyundai Engineering & Construction a fost antreprenor general la rafinaria Petrobrazi Ploiesti pentru realizarea a unei centrale de cogenerare pentru producere de energie electrica si termica, in baza unui contract de peste 46,5 mil. $.



Petrom, liderul pietei interne, este o companie petroliera integrata, care are in portofoliu operatiuni de explorare si productie de titei si gaze, doua rafinarii Arpechim si Petrobrazi Ploiesti, cu o capacitate nominala de rafinare de circa 8 mil. tone de titei pe an, operatiuni in petrochimie, precum si o retea de distributie de peste 700 de statii si mai multe depozite de carburanti.



Compania, cu venituri anuale de circa 1,9 mld. euro, este detinuta in proportie de 93% de catre stat, restul actiunilor fiind listate pe Bursa de Valori Bucuresti. Pe bursa, capitalizarea companiei este de 2,25 mld. $, la 1.940 lei/actiune.



Petrom este in curs de privatizare, statul urmand sa vanda 51% din actiunile companiei in cadrul unei tranzactii estimate intre 1 - 1,3 mld. $. Parafarea afacerii este prevazuta a se realiza pana la jumatatea acestui an, fiind asteptate oferte financiare din partea a sapte companii - Occidental (SUA), Gazprom (Rusia), casa de comert elvetiana Glencore, OMV (Austria), PKN (Polonia), MOL (Ungaria) si Hellenic Petroleum (Grecia). adrian.mirsanu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels