Companii

Afaceri „în familie“ în agricultură: FirstFarms vrea să îşi pună la comun afacerile cu alţi investitori danezi în România şi Slovacia

Afaceri „în familie“ în agricultură: FirstFarms vrea să îşi pună la comun afacerile cu alţi investitori danezi în România şi Slovacia

Danezii sunt mulţumiţi de recolta din România, iar preţurile de vânzare au fost peste estimările iniţiale

Autor: Gabriel Razi

02.04.2012, 00:06 1957

"Compania a finalizat o bună parte din restructurarea la care s-a lucrat în ultimii doi ani, iar acum FirstFarms se va concentra pe realizarea principalului obiectiv, acela de a deveni o firmă agricolă mare şi eficientă cu focus iniţial pe România şi Slovacia. În acest sens, noul CEO Anders Norgaard se va concentra, printre alte lucruri, pe creşterea afacerii prin fuziuni cu alte proiecte agricole daneze în Europa de Est", se arată într-un raport al FirstFarms.

În România investitorii danezi deţin împreună aproximativ 32.000 de hectare de teren agricol, adică 4,5% din totalul suprafeţelor controlate de străini, potrivit unor informaţii anterioare ale Ministerului Agriculturii (MADR).

Cele mai mari proiecte în agricultura locală puse pe picioare de danezi sunt cele făcute de familia Raunsing prin intermediul Ingleby, companie care controlează pe plan local 10.400 de hectare în apropierea oraşului Lugoj în judeţul Timiş. Între Ingleby şi FirstFarms există deja relaţii de business în condiţiile în care în urmă cu doi ani Ingleby a plătit 8,2 milioane de euro pentru a achiziţiona 2.000 de hectare de teren, utilaje şi clădiri de la FirstFarms.

Alte companii controlate de investitori din Danemarca ce lucrează terenul agricol din România sunt JD Agro Cocora sau Jantzen Development.

Se uită la extindere după doi ani de linişte

Intenţia FirstFarms de a-şi extinde operaţiunile vine după doi ani în care compania s-a concentrat pe stabilizarea operaţiunilor de pe piaţa locală. Grupul danez, care a intrat în România în 2007, a achiziţionat treptat teren până când a ajuns să controleze circa 9.000 de hectare de teren. La sfârşitul anului 2009 danezii au decis însă să renunţe la 2.000 de hectare de teren - suprafeţele care au ajuns la Ingleby.

În prezent FirstFarms are în România 7.500 de hectare de teren, iar în ultimul an compania a vândut 176 de hectare, însă în acelaşi timp danezii au preluat alte 67 de hectare. Valoarea contabilă a suprafeţelor deţinute de FirstFarms pe piaţa locală se ridică la 14,8 milioane de euro, însă oficialii companiei notează că valoarea de piaţă a terenurilor este peste cea contabilă. Din totalul suprafeţelor danezii lucrează însă numai 4.100 de hectare pentru că restul nu este comasat. Oficialii FirstFarms plănuiesc să extindă în acest an suprafeţele lucrate până la 4.250 de hectare.


Anul agricol-record le-a dublat afacerile

Planurile de extindere a operaţiunilor din România ale FirstFarms vin în contextul în care anul trecut afacerile companiei de pe piaţa locală au crescut de mai mult de două ori, ajungând la circa 4 milioane de euro.

"Recolta din România a fost foarte satisfăcătoare, iar preţurile de vânzare au fost peste cele pe care le-am estimat la începutul anului trecut. Am observat că producţiile la hectar pentru suprafeţele care au fost lucrate pentru mai mulţi ani sunt superioare celor de pe noile suprafeţe care au intrat în pro­duc­ţie. Calitatea terenului s-a îmbunătăţit, ceea ce ne va permite să ne majorăm randamentele în următorii ani."

Din suprafeţele lucrate 40% sunt acoperite cu grâu, alte 25% sunt ocupate de rapiţă, iar restul este împărţit între floarea-soarelui şi orz.

La nivel de grup FirstFarms a încheiat anul trecut cu afaceri de 17 milioane de euro, în creştere cu 54% faţă de 2010. Pe lângă operaţiunile din România FirstFarms operează şi o fermă de 2.700 de vaci şi alte 8.300 de hectare, cea mai mare parte luate în concesiune.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO