Companii

Afaceri Pambac de 18 mil. euro in primul semestru

24.07.2006, 17:58 44

Producatorul din industria de morarit si panificatie Pambac Bacau a incheiat primele sase luni din acest an cu o cifra de afaceri de 23 mil. dolari (18,5 mil. euro) si o rata a rentabilitatii de 5%.
Pambac a inregistrat o crestere in volum de 28% a vanzarilor, in timp ce in valoare vanzarile companiei au crescut cu 25% fata de aceeasi perioada din 2005.
"Cresterea se bazeaza pe vanzarile de faina si paste fainoase. Brandul de faina Grania a reusit la un an de la lansare sa plaseze Pambac pe locul trei in piata specifica de retail, cu o cota de piata de 12%", a declarat Alin Giurea, directorul general al Pambac.
El estimeaza pentru acest an cresterea cu 31% a cifrei de afaceri. Potrivit acestor estimari, cifra de afaceri a Pambac va depasi 40 de milioane de euro.
"Lucram la un proiect de abordare a pietei de prajituri, cofetarie si fursecuri, care va deveni operational in ultimul trimestru din acest an. In prima etapa, ne vom axa doar pe piata locala si pe cea regionala cu acest tip de produse", spune Giurea.
Anul trecut, Pambac a inregistrat o cifra de afaceri de 32 mil. euro si un profit de 5,3 mil. euro, dupa ce la sfarsitul anului 2004 profitul net al companiei era mai mic de 100.000 de euro.
Daca pana in 2004 Pambac si-a orientat investitiile spre productie si dezvoltare tehnologica - alocand peste 18 milioane de euro in 5 ani - incepand de anul trecut compania s-a indreptat spre reorganizarea activitatilor de vanzari, distributie si marketing.
Anul acesta, Pambac a alocat peste 2,3 milioane de euro (rate-card) pentru promovarea marcilor din portofoliu, cea mai mare parte a investitiei fiind alocata pentru promovarea brandului de faina Grania.
Valoarea totala a investitiilor derulate de producatorul din Bacau in acest an se ridica la 5 mil. euro si mai vizeaza modernizarea departamentului de logistica si cresterea capacitatilor de productie pentru pastele fainoase, panificatie si patiserie.
Portofoliul de produse al Pambac cuprinde faina, gris, malai, paste fainoase, produse de panificatie si patiserie si amelioratori pentru panificatie.
Pambac detine un centru de prelucrare a cerealelor si tratament specific al fainurilor de grau, care cuprinde moara de grau moale si grau dur, silozul de tratament si amestec, liniile de ambalare si depozitul de produse finite, unde se prelucreaza zilnic peste 800 de tone de cereale.
In unitatile sale de productie, compania poate fabrica zilnic circa 60 de tone de paste fainoase, 60 de tone de malai si peste 80 de tone de paine si specialitati de panificatie. Pentru acest an, compania estimeaza o capacitate de productie de 200.000 de tone de cereale.
Principalii concurenti ai Pambac sunt Pangram Resita, Baneasa Bucuresti, European Food si un jucator mai putin cunoscut, Arnos din Baia Mare, cele cinci companii detinand aproape trei sferturi din piata pastelor fainoase. Piata de paste este estimata la aproximativ 35-40 de milioane de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO