Companii

Afacerile Blue Air zboara la 19 mil. euro

Afacerile Blue Air zboara la 19 mil. euro

Click pentru imaginea marita

12.09.2006, 16:03 29

Operatorul aerian roman low-cost Blue Air a inregistrat o cifra de afaceri de 67,2 milioane de lei (19 milioane de euro) pe primul semestru al acestui an, de 11 ori mai mult decat nivelul de anul trecut.
"Principalii factori care au determinat aceasta crestere sunt stabilizarea Blue Air pe piata romaneasca si cea straina, ce a dus la un grad ridicat de ocupare, dar si deschiderea si dezvoltarea de noi destinatii. Alti factori care au influentat evolutia Blue Air pe primul semestru al acestui an sunt minimizarea costurilor prin crearea propriului serviciu de handling (manevrarea bagajelor - n.red.), care era asigurat de catre o terta companie, si fidelizarea clientilor", a declarat Gheorghe Racaru, directorul general Blue Air.
Compania Blue Air a realizat un profit de 33.594 lei (9.489 euro) pe primele luni ale anului 2006, dupa ce in perioada similara a anului trecut a inregistrat o pierdere de 9,23 milioane de lei (2,5 milioane de euro). Este pentru prima oara de la infiintarea Blue Air cand operatorul aerian low-cost inregistreaza profit.
Reprezentantii Blue Air estimau la inceputul acestui an ca vor avea 350.000 de pasageri si o cifra de afaceri de 35 de milioane de euro, dupa ce si-au depasit cu 33% estimarile legate de nivelul cifrei de aafceri in 2005. Operarea de zboruri interne si internationale de pe aeroporturi regionale a inceput sa devina o strategie din ce in ce mai populara in randul operatorilor aerieni de pe piata romaneasca, Blue Air fiind una dintre primele companii care au adoptat aceasta strategie.
"Avantajele operarii de pe aeroporturi regionale sunt in primul rand taxele de operare, care sunt mult mai mici decat cele de pe aeroporturi principale. Aceasta ne permite sa mentinem preturile mai scazute decat ceilalti operatori. In plus, aceste aeroporturi ofera legaturi terestre dinamice cu principalele orase invecinate", explica Racaru.
Blue Air opereaza 50% din destinatii de pe aeroporturi secundare. Printre acestea se numara aeroportul Baneasa (Bucuresti), Bergamo (Milano), Ciampino (Roma), Cuneo (Torino), Maastricht Aachens (Maastricht), Hahn (Frankfurt), Beauvais (Paris).
"Insa, operam in aceeasi masura si de pe aeroporturile principale datorita negocierilor antemergatoare deschiderii unei noi destinatii. Iar in acest aspect a contat intr-o masura foarte mare potentialul de pasageri pe care l-a demonstrat Blue Air pe piata internationala inca de la startul acestei afaceri", a mai spus Racaru. In prezent, Blue Air opereaza 37 de zboruri saptamanale internationale catre destinatii din Italia (13 zboruri), Spania (10 zboruri), Franta (5 zboruri), Turcia (3 zboruri), Olanda (3 zboruri) sau Germania (3 zboruri).
"Programul de iarna va aduce momentan doua noi destinatii K?ln (Germania) si Brussels South (Belgia). Saptamanile urmatoare vom anunta introducerea de alte destinatii ce sunt in stadiu de negociere, in acest moment", a adaugat Racaru.
Blue Air are o flota formata din trei avioane Boeing 737-300 si Boeing 737-500 si 150 de angajati. "Planurile noastre pentru acest an constau in achizitionarea a inca doua aeronave Boeing, fidelizarea clientilor, introducerea de noi destinatii si consolidarea destinatiilor existente", explica Racaru.
Cu o cota de 5% din totalul pietei aeriene romanesti, Blue Air colaboreaza cu peste 1.000 de agentii de turism si a dezvoltat o retea de 5 agentii proprii in Bucuresti (aeroportul Bucuresti Baneasa, Bucuresti Mall, Plaza Romania, Hotel Ambasador, Unirea).
Anul trecut, gradul mediu de ocupare al aeronavelor Blue Air a fost de circa 70%, cele mai aglomerate curse fiind cele spre Italia si Spania, datorita numarului mare de romani ce lucreaza in aceste state. Blue Air este singurul operator aerian low-cost cu capital integral romaneasc de piata locala.
Anul trecut o serie de operatori aerieni low-cost europeni au intrat pe piata romaneasca (Wizz Air, My Air, SkyEurope), in timp ce alti operatori low-cost asteapta integrarea Romaniei in UE pentru a-si face intrarea pe piata.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO