Companii

Afacerile Otelinox au urcat anul trecut cu 35% cu pretul trecerii pe pierdere

18.03.2009, 14:20 142

Producatorul de table si benzi inoxidabile Otelinox Targoviste a incheiat anul trecut cu afaceri de 255 mil. lei (69,5 mil. euro), in crestere cu circa 35% fata de 2007.

Compania a trecut in 2008 usor pe pierdere, cu 1,38 mil. lei (circa 0,37 mil. euro), fata de un profit net de 7,9 mil. lei (2,17 mil. euro) realizat cu un an in urma, potrivit lui Dumitru Paraschiva, liderul de sindicat al Otelinox.
Dupa primele sase luni ale anului trecut, compania inregistrase un profit net de 13,45 mil. lei (3,7 mil. euro), pe fondul majorarii semnificative a pretului la profile din aceasta perioada.
Pe final de an insa, cererea de pe piata a scazut puternic, cauzata in special de vanzarile mai mici de automobile de pe piata din Uniunea Europeana ca urmare a crizei economice internationale, care s-a rasfrant si asupra preturilor la produsele Otelinox.
"In primele opt luni ale anului 2008 s-au inregistrat rezultate foarte bune, insa in ultimele patru luni ale anului compania a intampinat problemele bine cunoscute producatorilor din industria metalurgica. Pentru Otelinox, o mare influenta asupra activitatii si asupra rezultatelor o au cotatiile nichelului la bursele internationale si stocurile de produse detinute de marii producatori", a declarat Adrian Glavan, directorul general al Otelinox Targoviste.
El a mai precizat ca scaderea pietei interne si a celei mondiale s-a simtit si in compania pe care o conduce, astfel ca in prezent aceasta urmeaza trendul pietei.
Cotatia nichelului pe Bursa de Marfuri din Londra a scazut pe parcursul anului trecut de la circa 29.000 de dolari/tona la circa 10.000 de dolari/tona, nivel asemanator cu cel din prezent.
"Toate sectiile au activitate, dar se lucreaza in functie de cererea de pe piata. Toti oamenii companiei, manager sau simplu salariat, sunt hotarati sa realizeze un program de reducere a costurilor in toate sectiile de productie, program ce a fost stabilit pentru a face fata noilor provocari de pe piata", mai spune Glavan.
Compania nu a recurs pana in prezent la disponibilizari, in prezent lucrandu-se in schimburi, cu alternari ale perioadelor de lucru cu cele de somaj cu 75% din salariu.
"Daca ne raportam strict la martie, luna aceasta am avut o prezenta la lucru mai buna decat in lunile din urma. Fata de alti colegi din metalurgie noi stam ceva mai bine, dar piata este destul de proasta. Daca anul trecut faceam lunar 8-9.000 de tone de produse lungi si 5-6.000 de produse plate, acum se fac 4-5.000 de tone de produse lungi si 1-1.500 de produse plate. Se lucreaza la 20-25% din capacitatea maxima de productie", spune Dumitru Paraschiva.
Compania are pe produsele lungi o capacitate de 80.000 de tone, iar pe produsele plate exista doua sectii, una de 33-35.000 de tone si alta proiectata la 14.000 de tone.
"Pentru produsele plate depindem in proportie de 80% de industria de autoturisme din vest. Speram ca programul Rabla din Franta si Germania, principalele noastre piete de desfacere, sa aduca comenzi pentru companie. Daca sumele promise de guvern pentru infrastructura ajung la firmele romanesti exista sansa relansarii productiei interne si a metalurgiei", este de parere Paraschiva.
Compania are in derulare o investitie de circa 50-55 de milioane de dolari pentru realizarea unei noi capacitati de productie pentru produsele de inalta precizie.
"Va fi al treilea laminor Sendsimir al companiei Otelinox. Productia in sectia noua va incepe in 2010", spune Adrian Glavan.
Noul laminor va permite realizarea de profiluri cu o latime mai mare decat cele realizate in prezent, respectiv de pana la 1.500 mm.
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24