Companii

Agricola Bacau investeste 20 de milioane de euro pentru productia de carne de porc

22.03.2005, 00:00 52

Grupul Agricola Bacau, cel mai mare producator de carne de pasare de pe piata interna, va aloca in urmatorii doi ani 20 de milioane de euro pentru restructurarea sectorului de carne de porc.


"Vom investi in restructurarea sectorului de crestere a porcilor prin renuntarea la fermele de 100.000 de capete si abordarea unor ferme de maximum 10.000 de capete pentru a limita riscurile sanitare si pentru a limita problemele de mediu in perspectiva aderarii la UE. Romania are nevoie de noi capacitati de productie a carnii de porc pentru a limita importurile", spune Gheorghe Antochi, presedintele Agricola Bacau. Compania va investi 4 milioane de euro intr-un abator de carne de porc si alte 12 milioane de euro pentru fermele de crestere a porcilor.


Grupul a incheiat anul trecut cu o cifra de afaceri mai mare cu 23% fata de anul anterior, ajungand aproape de cota de 75 de milioane de euro (3.031 de miliarde de lei). Potrivit datelor Ministerului Finantelor Publice, firma a realizat in anul 2003 o cifra de afaceri 65,6 milioane de euro (2.464 miliarde de lei), raportand un profit net de putin peste 15.000 de euro (620 mil. lei).


Anul trecut, Agricola a intrat pe piata preparatelor de tip "fast-food", o data cu inaugurarea fabricii Conagra, specializata in productia de preparate din carne, si a unitatii de semipreparate din carne de pui si vegetale Europrod. Valoarea investitiei a fost de 4,3 milioane de euro. "Conagra a inceput sa mearga mai bine, insa Europrod are inca o evolutie timida. Avem inca dezavantajul noului venit, a celui care trebuie sa construiasca o piata pentru ca produsele nu sunt cunoscute, iar comunicarea catre consumatori este scumpa", sustine Antochi. De asemenea, grupul a pus in functiune, anul trecut, un complex de selectie a porcinelor. Valoarea totala a investitiilor realizate de grup pana in prezent se ridica la circa 40 de milioane de euro, fondurile fiind asigurate din credite bancare, dar si prin reinvestirea integrala a profitului obtinut.


Agricola Bacau detine noua unitati de productie, printre care se numara o fabrica de nutreturi concentrate, un abator de pasari si o unitate de prelucrare a laptelui.


Din grup mai fac parte firmele Carbac (producator de salamuri crud-uscate), Avicola, Suinprod, Intertrade Union (producator de premixuri vitamino-minerale), Conagra si Europrod.


Agricola produce zilnic 100 de tone de carne si produse din carne si peste 300.000 de oua. Circa 10% din productie este exportata pe pietele din Germania, Franta, Olanda, Grecia, Elvetia.


Pe piata interna, livrarile se fac atat prin reteaua nationala de distributie, cat si prin reteaua de magazine a grupului.


Aproximativ 30% din vanzari se realizeaza prin retelele de retail alimentar.


In acest an, grupul intentioneaza sa investeasca in imbunatatirea distributiei la nivel national prin intermediul lanturilor de mari magazine, precum si infiintarea de parteneriate cu firme specializate. In aceleasi timp, firma si-a propus sa investeasca si in promovarea marcii proprii.


Compania a fost infiintata in 1992, avand ca actionar majoritar firma germana Moksel, care acum mai detine un pachet de 3%. Restul actiunilor sunt detinute de un grup de investitori romani (97%), SIF Moldova si Raiffeisen Bank.


Piata carnii de pui a suferit un puternic soc anul trecut, cand o serie de mici producatori au dat faliment, iar problemele acesteia au culminat cu jucatorul numarul doi din piata - Tec Miaco - Romania care si-a redus capacitatea de productie cu circa 30% in urma unui amplu proces de restructurare.


In contextual acestor probleme ale producatorilor autohtoni, pe piata a intrat anul trecut un puternic producator din Turcia, Banvit, care a anuntat demararea unei investitii de 40 de milioane de dolari intr-o fabrica a carei capacitate de productie anuntata - 40.000 de tone de carne de pui/anual - ar fi dubla fata de cea a liderului actual al pietei.


Pe piata carnii de porc, care este puternic fragmentata si alimentata masiv de importuri, a intrat anul trecut gigantul american Smithfield. Acesta a achizitionat majoritatea activelor fostului combinat de ingrasare a porcilor Com-Tim Timisoara, una dintre cele mai mari firme de distributie de produse alimentare - Agroalim Distribution - si cel mai mare depozit frigorific din Romania, Frigorifer Tulcea. stelian.negrea@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO