Companii

Agricultorii: Nu recoltam mai mult de cinci milioane de tone de grau anul acesta. Comentati aici

Agricultorii: Nu recoltam mai mult de cinci milioane de tone de grau anul acesta
12.04.2009, 15:10 31
 

Productia de grau nu va depasi cinci milioane de tone anul acesta si se va plasa sub nivelul anului trecut cand volumul de grau a atins aproximativ sapte milioane de tone, potrivit Ministerului Agriculturii.

Chiar daca mai sunt aproape doua luni pana la prima recolta, graul nu va mai avea aceeasi evolutie ca in 2008 din cauza suprafetelor mari nefertilizate si a diminuarii suprafetelor destinate acestei culturi, dupa cum spun jucatorii din agricultura. „Graul este verde acum, dar mai are nevoie de ploaie, pentru ca altfel va fi dezastru. Nu facem mai mult de cinci milioane de tone, pentru ca foarte putine suprafete au fost fertilizate", a declarat Aurel Popescu, presedintele Patronatului Roman din Industria de Morarit si Panificatie (ROMPAN).
Anterior, Ioan Niculae, unul dintre cei mai mari producatori de cereale din Romania, care administreaza grupul Interagro, spunea ca lipsa ingrasamintelor va determina o productie cel putin cu 20% mai mica anul acesta.
La inceputul mandatului, Ilie Sarbu, ministrul agriculturii, a anuntat ca va acorda subventii de 400 de lei pe hectar pentru ingrasaminte, iar majoritatea fermierilor au renuntat sa mai achizitioneze fertilizatori in asteptarea ajutorului. Un alt factor care determina diminuarea productiei este limitarea suprafetelor destinate graului cu peste 300.000 de hectare, dupa scaderea preturilor la cereale.
Recolta buna de anul trecut nu a reusit sa ridice preturile cerealelor, chiar daca finalul anului anunta o criza alimentara in urmatoarea perioada. Asta i-a determinat pe fermieri sa renunte la anumite suprafete pentru cultivarea graului. „Pretul graului a scazut foarte mult, la 4,5 lei/kg. Mai mult nu are cum sa scada pentru ca s-ar duce in pretul de interventie", spune Popescu.
Preturile ridicate determina fermierii sa cultive mai mult, dar cu cat productia este mai mare, cu atat nivelul preturilor scade, ceea ce descurajeaza producatorii anul urmator.
Daca pretul ar ramane la acelasi nivel, tona de grau continuand sa se vanda cu 450 de lei (aproape 110 euro/tona), valoarea recoltei din iulie nu ar depasi 2,3 mld. lei (550 mil. euro).

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO