Companii

Air Serbia vine mâine pe aeroportul Otopeni cu zboruri spre Belgrad

Air Serbia vine mâine pe aeroportul Otopeni cu zboruri...

Autor: Mirabela Tiron

09.12.2013, 18:21 523

Air Serbia, compania naţională a Serbiei, va efectua mâine primul zbor pe ruta Bucureşti (Otopeni)-Belgrad.

Pe 1 august anul acesta, guvernul Serbiei şi Etihad Airways, compania naţională a Emiratelor Arabe Unite ce a preluat 49% din Jat Airways, a stabilit reorganizarea companiei Jat Airways în Air Serbia, la care statul va deţine un pachet de 51%. Air Serbia va opera pe rutele Jat Airways (care a transportat anul trecut peste un milion de pasageri), dar va lansa zboruri şi spre destinaţii noi, Bucureştiul fiind una dintre ele. Spre Belgrad are zboruri şi compania aeriană de stat Tarom.

O altă companie care a intrat cu zboruri de pe Otopeni este low-costul easyJet. Compania are zboruri ruta Bucureşti - Londra (Gatwick).

Spre Londra mai au zboruri Wizz Air, Blue Air, Tarom şi British Airways. EasyJet a operat pe piaţa locală până în toamna lui 2011, când a decis să renunţe la cursele către Milano şi Madrid. La nivel internaţional, easyJet, al doilea cel mai mare operator low-cost după Ryanair, a transportat circa 50 de milioane de pasageri anul trecut. Ryanair va intra cu zboruri spre Londra de anul viitor, când va introduce şI curse spre Dublin.

 De la sfârşitul anului trecut, aeroportul Henri Coandă (Otopeni) are un nou terminal de plecări, care a adăugat 52 de ghişee noi de check-in şi opt porţi de îmbarcare, pentru descongestionarea traficului, o investiţie de 52 de milioane de euro.

 

Afaceri de 125 milioane de euro

Cele două aeroporturi din Bucureşti, Henri Coandă (Otopeni) şi Aurel Vlaicu (Băneasa), sunt administrate de Compania Naţională de Aeroporturi Bucureşti, care a finalizat anul trecut cu o cifră de afaceri de 555 mil. lei (125 mil. euro), în creştere cu 17% în lei faţă de anul anterior, iar profitul brut a fost de 67,9 mil. lei (15 mil. euro), similar cu cel din 2011, potrivit datelor de la Ministerul de Finanţe. Pentru acest an compania estimează o cifră de afaceri de 614 milioane de lei (142 mil. euro) şi un profit de 4,4 milioane de euro. În total, anul trecut pe cele două aeroporturi din Bucureşti au fost 7,54 milioane de pasageri.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO