Companii

Alstom: Romanii prefera sa apeleze la straini pentru lucruri care se pot face si aici

15.07.2005, 18:20 36

Grupul francez de inginerie Alstom, prezent pe piata romaneasca prin servicii de proiectare si intretinere de produse si sisteme pentru infrastructura de energie si transport, a anuntat ca cifra de afaceri pe 2005 se va situa intre 60 si 70 de milioane de euro.

Grupul estimeaza o scadere intre 12 si 25 de procente a cifrei de afaceri in 2005, fata de cea in valoare de 80 de milioane de euro, obtinuta in 2004.

"Preconizam aceasta reducere a cifrei de afaceri deoarece piata din Romania a energiei este in scadere, un factor important fiind si restructurarile din acest sector", a spus Jacques Chevrier, country president Alstom pentru Romania, Bulgaria, Macedonia si Republica Moldova.

Chevrier a declarat ca grupul francez va investi anul acesta intre 5 si 10 milioane de euro in echipament, cercetare si training-ul angajatilor.

Piata de echipamente si servicii energetice din Romania este estimata la aproximativ 500 - 550 milioane euro pe an, unde activeaza puternice grupuri internationale precum Siemens, ABB, General Electric, Alstom, Schneider Electric sau Moeller Electric, dar si jucatori locali.

Referindu-se la piata locala si comportamentul consumatorilor romani, Chevrier a spus ca "romanii prefera sa apeleze la companii straine pentru lucruri care se pot fabrica si in Romania. Nu se ia in considerare piata locala si, ca o consecinta directa, nu se creeaza noi locuri de munca."

Grupul francez este prezent in Romania din 1994, prin firmele Alstom Transport si Alstom Power. Alstom are peste 75.000 de angajati in 70 de tari, iar in Romania peste 2.000 de angajati.

Conform unui studiu realizat in 2004 de catre firma americana de consultanta Frost&Sullivan, grupul francez de inginerie Alstom este unul dintre principalii jucatori pe piata serviciilor pentru centrale electrice din Europa Centrala si de Est, inclusiv pe piata de profil din Romania.

Alstom este prezenta in Romania cu mai multe companii, cea mai importanta dintre acestea fiind Alstom Power Romania.

Alstom Power Romania s-a pozitionat in ultimii ani ca unul dintre cei mai importanti parteneri de afaceri ai fostului colos energetic detinut de catre stat, Termoelectrica SA. Producatorul de energie electrica si termica, ce a dominat piata locala a energiei ani la rand, a fost puternic restructurat in 2002, cand mai multe centrale au fost externalizate catre autoritatile locale.

O alta companie a grupului francez Alstom ce activeaza pe piata locala este Alstom Transport Romania.

La finele lui 2003, aceasta a semnat cu Metrorex, la Paris, un contract de 240 de milioane de euro in vederea externalizarii catre Alstom a serviciilor de mentenanta pentru trenurile de metrou si a celor 1.248 de angajati angrenati in activitatile respective. In cadrul acestui contract, firma franceza s-a angajat sa asigure intretinerea intregului parc pe o perioada de 15 ani.

Acordul cu Alstom prevede asigurarea mentenantei pentru aproximativ 251 de rame de metrou fabricate la Astra Arad si 18 trenuri noi produse de firma canadiana Bombardier.

Grupul francez a anuntat la inceputul aceste saptamani ca profitul net inregistrat pe primul trimestru al acestui an a crescut cu 8,8 procente, pana la un nivel de 3,56 miliarde de euro, fata de 3,27 miliarde de euro inregistrate in aceeasi perioada a anului trecut.

Oficialii grupului francez au precizat ca aceasta evolutie se datoreaza cresterii cererii de centrale electrice ce a compensat scaderea cererii din sectorul constructiilor de vase de croaziera.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO