Companii

Altex vede scaderi de 30% ale vanzarilor in primul trimestru

Altex vede scaderi de 30% ale vanzarilor in primul trimestru

Adrian Urda, directorul general al Altex: "Vanzarile in unitatile in care operam si anul trecut sunt mai mici"

11.12.2008, 17:49 171

Astfel, retailerul, detinut de omul de afaceri Dan Ostahie, ar trebui sa inregistreze luna aceasta vanzari de aproape 70 mil. euro pentru a se incadra in tinta reestimata pentru a doua oara in acest an, fata de un buget initial de 430 mil. euro.

"Rezultatul final depinde direct de luna decembrie. Decembrie aduce intre 15% si 20% din cifra de afaceri si trebuie sa vedem cat vindem acum, pentru ca la 360 de milioane de euro cateva procente inseamna mult", a declarat Adrian Urda.
Comparativ cu luna anterioara vanzarile lunii in curs inregistreaza o tendinta ascendenta, insa, potrivit reprezentantilor Altex, in magazinele mai vechi de un an vanzarile se situeaza sub nivelul consemnat in acelasi interval in 2007.
Astfel, pe final de an s-a constatat o incetinire a consumului electroIT, dupa ce in prima jumatate a anului procentele de crestere ajungeau la 30%.
"Vanzarile din decembrie sunt ascendente, dar nu in acelasi ritm ca anul trecut. In aceasta perioada, vanzarile in unitatile in care operam si anul trecut sunt mai mici, dar pe total, in intreaga retea, unde sunt incluse si magazinele noi, avem vanzari mai mari decat in decembrie 2007", a adaugat Urda.
Evolutia mediului economic si modificarea comportamentului consumatorului din cauza incertitudinii induse de criza financiara mondiala determina compania sa estimeze ca in 2009 vanzarile se vor situa la un nivel apropiat de cel actual, cu o reducere masiva a cererii in primele luni ale anului.
Din cauza dificultatii de a emite prognoze pe perioade mari, compania urmeaza sa finalizeze bugetul pentru anul viitor pana la jumatatea lunii, in conditiile in care in anii anteriori acesta era definitivat cel tarziu in cursul lunii noiembrie.
"In perioada ianuarie - martie, luni cu un consum mai redus, vom avea o reducere a vanzarilor cu pana la 30%, urmand ca pana la finalul anului, in urma revenirii cererii in al doilea semestru, cifra de afaceri sa ajunga la un nivel comparabil cu cel din 2008, poate chiar mai mare", a spus Urda.
Pentru anul viitor reprezentantii companiei au anuntat o dezvoltare mai redusa a retelei de retail, principalele doua cauze fiind evolutia aritmica a consumului si termenele nesigure de finalizare a unor proiecte comerciale in care ar trebui sa fie inaugurate noi unitati de retail.
"Exista si problema centrelor comerciale, pentru ca dezvoltatorii pot amana inaugurarea in functie de diferite conjuncturi", a adaugat Urda.
Compania a inaugurat ieri un nou magazin Altex, cu o suprafata de 2.000 de metri patrati intr-un centru comercial dezvoltat de compania de real estate a grupului, Cometex, detinuta de Dan Ostahie. Pe langa Altex, centrul comercial are ca ancore un magazin Piritex si o unitate Staer. Cometex urmeaza sa finalizeze in cursul anului viitor alte doua centre comerciale similare in Timisoara si Arad si un parc de retail in Alba Iulia.
 
Staer are in plan sapte magazine
 
Retailerul de mobila Staer va deschide anul viitor 7 unitati de retail cu o suprafata medie de vanzare de 4.000 de metri patrati in care va investi pana la 2 milioane de euro per unitate. "Pana la finalul anului viitor vom avea inca sapte magazine. Nu am fixat un buget de investitii deocamdata, dar pentru unitatea deschisa astazi (ieri - n.red.) am investit mai mult de 1,5 milioane de euro", a declarat Mihai Ionut, area sales manager al Staer. Compania va opera in cadrul complexului comercial deschis de Cometex la Brasov o unitate cu o suprafata de 4.000 mp, cu vanzari lunare estimate la 1 mil. euro.
 
Piritex incetineste dezvoltarea
 
Reprezentantii retailerului Piritex au declarat ca dezvoltarea companiei in 2009 se va realiza intr-un ritm mai redus decat in anii anteriori, locatiile pentru noile unitati urmand sa fie selectate mai exigent. "In acelasi timp urmarim sa inchidem un numar de pana la 5 unitati, magazine care nu au confirmat si care sunt amplasate in locatii cu un trafic mult mai redus decat cele din centrele comerciale", a declarat Petrica Usurelu, directorul general al Piritex. El a adaugat ca anul viitor si ritmul de crestere al vanzarilor va incetini la 5-7%, comparativ cu nivelul de 35% inregistrat in 2008 fata de 2007.
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO