Companii

Amazon nu este interesat de achizitii

27.10.2000, 00:00 14



Amazon.com va juca un rol limitat in procesul de consolidare a companiilor din sectorul comertului electronic, a declarat ieri presedintele si fondatorul firmei, Jeff Bezos, care a tinut sa infirme astfel speculatiile potrivit carora cea mai cunoscuta librarie virtuala ar fi interesata sa preia o serie de societati rivale.

"Au existat, desigur, numeroase companii care au la usa noastra. Marea problema este ca, in cazul dot-cum-urilor, nu poti sti niciodata ce cumperi de fapt", a subliniat Bezos.

Mai mult, presedintele societatii a afirmat ca Amazon nu este interesat sa achizitioneze alte nume de marca intrucat nici unul nu ar avea un impact mai puternic decat cel al sau. Din motive similare, Amazon nu doreste nici sa preia "tehnologia sau centrele de distributie ale unor firme rivale".

Desi actiunile companiei au pierdut in ultimele luni mai mult de doua treimi din valoarea lor, alte firme specializate in vanzarile de carti si CD-uri prin Internet au cunoscut deprecieri si mai puternice ale titlurilor proprii. Aflate in pragul falimentului, multe dintre ele sunt in prezent in situatia de a cere ajutorul grupurilor mai puternice.

"Aceste probleme au avut un impact sensibil asupra perceptiei investitorilor cu privire la evolutia pe termen scurt a tuturor magazinelor virtuale. Cu toate acestea, pe termen mai indelungat, firmele cu adevarat importante vor iesi intarite dintr-o astfel de perioada", a declarat Jeff Bezos.

Pretul actiunilor Amazon a cunoscut miercuri o crestere sensibila, de peste 17%, atingand nivelul de 34,81 dolari per actiune. Compania a anuntat ca se asteapta sa aiba, la sfarsitul acestui an, lichiditati disponibile in valoare de un miliard de dolari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels