Companii

Americanii de la Bunge ar putea incasa 6 milioane de euro din vanzarea terenului fabricii de ulei din Oradea

23.07.2007, 17:52 21

Bunge, liderul pietei de uleiuri vegetale de pe plan local, ar putea obtine intre 3 si 6 milioane de euro pentru terenul de 60.000 mp pe care este situata fabrica Interoil Oradea, ce urmeaza sa fie inchisa la inceputul lunii septembrie.
"La 1 septembrie vom inceta activitatea industriala si vom mai pastra pentru inca una sau doua luni circa 15-20 de angajati pentru a curata fabrica. Dupa ce aceasta perioada se va incheia, una dintre cele mai probabile optiuni ale companiei va fi de a vinde terenul si de a renunta la restul activelor", a declarat Michael Whitney, directorul general al companiei.
Fabrica din Oradea este situata pe o suprafata de aproximativ 15.000 de metri patrati, suprafata totala a terenului fiind de 60.000 de metri patrati. Potrivit surselor din piata, in zona in care este situata fabrica Bunge din Oradea, pretul unui metru patrat de teren variaza intre 50 si 100 de euro, ceea ce inseamna ca in urma vanzarii terenului Bunge ar putea incasa intre 3 si 6 mil. euro.
Grupul american a mai vandut un teren la sfarsitul anului 2006, pe care a incasat aproximativ 30 mil. euro. Bunge a vandut terenul de sase hectare pe care era situata fabrica Muntenia Bucuresti grupului spaniol de dezvoltare imobiliara GEA Prasa.
Grupul american Bunge detinea in 2005 trei fabrici de ulei, Interoil Oradea, Unirea Iasi si Muntenia Bucuresti, cu afaceri cumulate de 106 mil. euro si pierderi de 13,3 mil. euro. Din totalul pierderilor, 7,7 mil. de euro au apartinut fabricii din Capitala, in timp ce fabrica din Oradea a avut pierderi de 2,2 mil. euro, iar cea de la Iasi de 3,4 mil. euro, potrivit informatiilor disponibile pe site-ul Ministerului de Finante. In urma performantelor slabe inregistrate, fabrica din Capitala a fost inchisa la sfarsitul anului 2005, productia fiind relocata la centrele detinute de Bunge la Iasi si Oradea.
Whitney nu a dorit sa faca publice rezultatele financiare pentru anul 2006, dar a declarat ca acestea au fost cu mult mai bune comparativ cu anul 2005.
Reprezentantul Bunge a declarat ca decizia de a inchide Interoil Oradea a fost luata din cauza investitiilor mult prea mari necesare pentru modernizare, pe care surse din piata le estimeaza la aproximativ 4-6 milioane de euro.
De asemenea, costurile industriale ale fabricii se situeaza peste cele inregistrate de fabrica Martfu din Ungaria, unde va fi relocata o parte din productia de la Oradea. O alta parte a productiei va fi relocata la Iasi.
"Fabrica din Oradea nu era profitabila. Din punctul de vedere al productiei, fabrica de la Martfu, din Ungaria, are o capacitate de productie de aproximativ sase ori mai mare decat fabrica din Iasi, in timp ce fabrica din Oradea are o capacitate cu 15% mai mica decat cea din Iasi", a spus Whitney.
In prezent, fabrica din Martfu asigura si productia Bunge pentru Bulgaria, insa pe viitor aceasta ar putea fi preluata de capacitatea de productie achizitionata de americani in prima parte a acestui an de la Agricover Buzau, pentru 8-10 mil. euro, potrivit unor surse din piata.
"Odata cu noua recolta din Bulgaria, in septembrie-octombrie, fabrica din Buzau ar putea prelua productia pentru Bulgaria. Momentan insa, Martfu este cea mai buna alegere", a spus Whitney.
Bunge Romania a angajat compania de recrutare RoMarketing, cu sediul in Oradea, pentru a gasi noi locuri de munca celor 210 angajati ai fabricii Interoil, dar nu a dorit sa precizeze valoarea contractului.
"Nu putem spune valoarea contractului, insa vor fi zece consultanti care vor lucra full time pentru noi pe o perioada de trei luni, ceea ce inseamna ca valoarea acestui contract este substantiala", a spus directorul general.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24