Companii

ANALIZĂ ZF. Cum a ajuns Bucureştiul oraşul cu cele mai scumpe restaurante raportat la salariul mediu? O masă de două persoane în Capitală costă 45 de euro, cu doar 10% mai puţin ca la Madrid, deşi salariul e la jumătate

ANALIZĂ ZF. Cum a ajuns Bucureştiul oraşul cu cele mai...

Autor: Cristina Roşca

23.08.2023, 17:00 602

♦ Preţurile din ospitalitatea românească au crescut accelerat în ultimii doi ani, mai exact postpandemie, în unele cazuri clienţii ajungând să plătească de chiar două ori mai mult decât anterior ♦ Actorii din domeniu invocă inflaţia record pentru aceste scumpiri, dar sunt unele voci care spun că după doi ani în care oamenii au stat în casă, iar restaurantele, cafenelele şi barurile au funcţionat cu restricţii, jucătorii din industrie au vrut să recupereze ce au pierdut şi au profitat de dorinţa mare a românilor de a ieşi în oraş.

Un locuitor al Bucureştiului plăteşte, în medie, 45 de euro pentru o masă de două persoane la un restaurant a la carte din Capitală. Suma este similară cu cea din Varşovia, capitala Poloniei, şi apropiată de cea aferentă unei mese în oraş în Praga (Cehia), Madrid (Spania) sau Atena (Grecia), arată o analiză făcută de ZF pe baza datelor din cadrul platformei Numbeo.com.

În fiecare dintre cazuri, este vorba de suma cheltuită la un restaurant cu preţuri medii, pentru o masă ce cuprinde două feluri de mâncare plus desert.

Preţurile din ospitalitate trebuie însă raportate şi la nivelul de trai. Mai exact, România are cel mai mic salariu din Uniunea Europeană, cu excepţia Bulgariei, dar preţurile sunt de multe ori aliniate cu cele din alte pieţe, unele chiar din Vest. Spre exemplu, o masă de două persoane în Capitală costă 45 de euro, cu doar 10% mai puţin ca la Madrid, deşi salariul e la jumătate. Salariul este cel aferent la nivel naţional în ambele cazuri. În mod normal, locuitorii Capitalei câştigă mult peste media naţională, însă aceeaşi este situaţia aproape peste tot în lume, dat fiind că cele mai multe investiţii se îndreaptă către urbele mari şi către capitale, de obicei. Astfel, comparaţia dintre Bucureşti şi Madrid sau dintre România şi Spania are baze similare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO