Companii

Analiză ZF. Refugiaţii ucraineni încep să se vadă în consum. „Sunt mai multe guri rezidente în România. În urma războiului, peste 110.000 de ucraineni stau aici“. Prin cei 110.000 de ucraineni care au rămas în România din februarie 2022, România a câştigat o populaţie similară cu cea din municipiul Buzău, de exemplu.

Prezenţa ucrainenilor s-a observă în mai multe sectoare de activitate, deşi la nivel naţional este greu de făcut un bilanţ. În plus, şi în cazul companiilor este greu de făcut o listă cu clienţi având în vedere că sunt şi români care poartă nume de ucraineni.

Prezenţa ucrainenilor s-a observă în mai multe sectoare de activitate, deşi la nivel naţional este greu de făcut un bilanţ. În plus, şi în cazul companiilor este greu de făcut o listă cu clienţi având în vedere că sunt şi români care poartă nume de ucraineni.

Autor: Mădălina Dediu Panaete

23.04.2023, 12:52 437

Cei 110.000 de ucraineni ră­maşi în România după Răz­boiul care a izbucnit în urmă cu un an iau parte alături de români la creşterea consu­mu­lui de alimente în special, dar şi de bunuri de larg con­sum. Astfel, deşi repre­zintă ca număr o populaţie similară cu cea din municipiul Buzău de exemplu sau din Botoşani, faptul că refugiaţii au mers către oraşe mai mari precum Bucureşti şi Constanţa, prezenţa lor se simte în consum în special în zonele unde sunt grupuri mari de ucraineni.

„Sunt două-trei zone în ţară unde sunt comunităţi mari de ucraineni, de exemplu în nordul ţării, Maramureş, Suceava, dar şi în sud-est în zona Deltei. Asta înseamnă că au şi legături de rudenie, ceea ce înseamnă că se vor integra mai uşor aici. Dar faptul că intră în ţară peste 100.000 de oameni dintr-odată nu poate fi decât un câştig pentru România dacă aceşti oameni rămân aici pentru că am pierdut câteva milioane de oameni. Ar fi o gură de aer dacă oamenii aştia ar rămâne aici“, consideră sociologul Ciprian Grădinaru. El explică faptul că oamenii care au plecat din Ucraina au avut resurse materiale să plece, iar bariera lingvistică ar trebui să fie ultima problemă ca aceşti oameni să rămână aici.

„Sunt importanţi oamenii nu doar din punct de vedere economic, ci şi din punctul de vedere al resurselor umane. Dar nu ştiu câţi dintre ei ar vrea să rămână aici, dar din punct de vedere social nu ar fi o problemă“. El explică faptul că adaptarea într-o anu­mită cultură, deşi asemănătoare cu a noas­tră durează, având în vedere că, deşi cultura ucraineană este similară cu cea româ­nească, cele două popoare nu sunt mari vorbitoare de engleză, iar învăţarea unei limbi străine, în cazul acesta româneşte, durează în funcţie de persoană, dar poate ajunge şi la 2-3 ani.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO