Companii

Angajatii Aeroflot protesteaza in ciberspatiu

17.05.2001, 00:00 22



Insotitorii de bord ai companiei aeriene Aeroflot, transportatorul national al Rusiei, au incheiat ieri o miscare de protest fara precedent, o "greva in spatiul virtual".

Firma rusa a anuntat ca aproximativ 500 de angajati au intrat concomitent in concediu medical timp de o saptamana, pentru a protesta impotriva noilor contracte de munca, care mentioneaza ca salariile vor fi corelate cu performantele realizate.

Evitand chiar si cele patru sindicate ale companiei, un grup de insotitori de bord au lansat o "greva virtuala", multumita unui site populist - www.steward.narod.ru - prin intermediul caruia muncitoriii pot protesta impotriva intentiilor de modificare a sistemelor de plata, relateaza Financial Times.

Decizia celor 500 de angajati ai Aeroflot survine unei alte miscari de protest, efectuate de personalul tehnic al liniei aeriene, care a blocat duminica, timp de o ora, traficul pe cel mai important aeroport international al Moscovei, aeremetievo.

In Rusia, este destul de greu sa initiezi o greva, mai ales in domeniul liniilor aeriene, care sunt considerate companii de importanta strategica. Procedurile dificile si legislatia muncii nu ar fi permis prea curand protestul impotriva deciziilor conducerii.

Pe de alta parte, sistemul de protectie sociala din Rusia, ramasita a vechii URSS, permite angajatilor sa mearga la doctor, cerand concedii medicale pentru motive uneori hilare, precum durerile de spate, care sunt greu de verificat.

Greva a pus Aeroflot intr-o situatie stanjenitoare, dupa ce ani de zile s-a straduit sa scape de imaginea de firma sovietica, imbunatatindu-si considerabil serviciile.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO