Companii

Antibiotice investeste 8 mil. euro in productie

28.09.2008, 20:00 43

 

Producatorul de medicamente Antibiotice Iasi, unul dintre principalii jucatori din industria de profil, si-a bugetat investitii de 7,5-8 mil. euro in intervalul 2008-2009 in marirea capacitatii de comprimate, de la 250 milioane de unitati anual pana la 500 de milioane de unitati anual.
"Noua sectie va deveni operationala in ultimul trimestru al anului 2009, si am vrea sa obtinem si autorizarile necesare din partea FDA (Food & Drug Administration, autoritatea de reglementare din SUA - n. red.) pentru a exporta in SUA", a declarat Coca Cascaval, directorul general al Antibiotice.
Antibiotice nu este la primul contact cu piata de peste Ocean, exportand de mai multi ani nistatina (substanta activa), precum si produse finite. In noua sectie Antibiotice va produce medicamente din arii precum antiinflamatoare, cardiovascular, sistem nervos central sau gastrointestinale. "In primele opt luni ale acestui an, exporturile au atins 13% din cifra de afaceri, fata de 6% la sfarsitul lui 2007. Cresterea vine atat din nistatina, cat si din produsele finite", a aduagat directorul general al Antibiotice.
La sfarsitul anului trecut, compania a inceput sa lucreze pe baza de contract manufacturing pentru jucatori din Franta si Spania. In cadrul unui astfel de contract, un producator inchiriaza capacitatea de productie unei alte companii, iar medicamentele rezultate sunt comercializate sub brandul celei din urma. Pe plan local, un astfel de model de business este dezvoltat doar de Ozone Laboratories.
Portofoliul Anti-biotice cuprinde medi-camente din arii precum antiinfectioase, tract digestiv, sistem cardiovascular, sistem nervos central sau sistem musculo-scheletic.
In 2007 producatorul a inregistrat vanzari de 10 mil. lei (3 mil. euro) din medicamentele cardiovasculare, in crestere cu 67% comparativ cu 2006. Segmentul cardiovascular a avut cea mai buna evolutie din intregul portofoliu al companiei, in conditiile in care vanzarile de antiinfectioase (in care sunt incluse si antibioticele) au raportat o scadere de 4%. Aria cardiovasculara este cea mai competitiva din farma.
Aria traditionala in care Antibiotice activeaza, medicamentele antiinfectioase, au adus anul trecut 102 mil. lei (30,5 mil. euro) la veniturile producatorului, adica 55% din cifra de afaceri. Pe acest segment, Antibiotice are o cota de piata de 12%. Aceste rezultate s-au datorat medicamentelor introduse in ultimii ani in portofoliu precum Cefort, Ceftamil, AmpiPlus, AmoxiPlus.
Al doilea portofoliu din punctul de vedere al cresterii a fost anul trecut cel al medicamentelor pentru sistemul nervos central, cu un plus de 50%, ceea ce a dus cota de piata a Antibiotice pe acest segment la 1,8%.
Preparatele dermatologice au generat anul trecut o cifra de afaceri de 18 mil. lei (5,4 mil. euro), in timp ce OTC-urile (medicamente care se elibereaza fara prescriptie medicala) au adus 42 mil. lei (12,6 mil. lei), cu 65% mai mult fata de 2006.
Producatorul a angajat anul trecut 45 de persoane in echipa de promovare si vanzari, astfel incat forta de vanzari a ajuns la 100 de reprezentanti medicali si comerciali.
In 2007, Antibiotice a inregistrat o cifra de afaceri de 229,42 mil. lei (68,7 mil. euro), in cresterea cu 17,2% comparativ cu cea din 2006.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO