Companii

Apartamentele cu trei camere din Bucureşti s-au ieftinit cu 1,9%. În opt cartiere sunt mai ieftine de 70.000 €

Apartamentele cu trei camere din Bucureşti s-au ieftinit cu 1,9%. În opt cartiere sunt mai ieftine de 70.000 €

Pe parcursul întregii veri preţurile apartamentelor cu trei camere au stagnat în euro în intervalul 80.100 - 80.600

Autor: Cristi Moga

02.11.2011, 00:08 3077

Preţurile apartamentelor din Bucureşti au reînceput să scadă după o vară în care, calculat în lei, preţurile chiar au crescut pe fon­dul devalorizării monedei na­ţionale. Preţul mediu al apar­tamentelor vechi cu trei camere din Bucureşti a scăzut cu 1,9% în octom­brie faţă de luna precedentă, potrivit In­dexului Imobiliar al ZF, realizat în cola­borare cu firma de consultanţă Coldwell Banker, ajungând la o medie de 78.650 de euro în cele 20 de zone din Capitală ana­li­zate.

După ce pe parcursul întregii veri preţurile solicitate în euro au stagnat în intervalul 80.100 - 80.600 de euro, evoluţia în lei arătând chiar creştere în urma devalorizării cursului, luna octombrie a determinat spargerea pragului de 80.000 de euro pentru un apartament cu trei camere, în timp ce preţul mediu pe metru pătrat a ajuns la 1.008 euro, potrivit aceleiaşi surse.

În opt cartiere mari din Bucureşti preţurile medii solicitate sunt în intervalul 65.000 - 70.000 de euro, valoare la care achi­ziţiile pot fi finanţate şi cu ajutorul programului "Prima casă".

În aceste condiţii, cele mai ieftine apartamente cu trei camere din Bucureşti, cu preţuri mai mici de 70.000 de euro, se află în Berceni, Crângaşi, Drumul Taberei, 1 Decem­brie, Colentina, Militari, Titan şi Olteniţei, în condiţiile în care zone precum Giuleşti sau Rahova nu au fost analizate.

Dintre zonele analizate, cele mai scumpe sunt Bulevardul Unirii şi Piaţa Victoriei, unde preţurile medii sunt de circa 115.000 de euro.

Pe o piaţă în scădere, zonele 1 Mai (plus 3,4%) şi Titan (3%) au înregistrat creş­teri de preţuri, în timp ce aparta­men­tele din zonele Brâncoveanu (minus 11,1%) şi Ştefan cel Mare (-9,4%) au cunoscut cele mai mari deprecieri.

Ieftiniri şi în restul ţării

Potrivit unei analize realizate de site-ul imobiliare.ro, preţul mediu solicitat pentru locuinţele din Bucureşti şi alte cinci mari oraşe a scăzut cu 2,4% în octombrie faţă de septembrie, până la un nivel mediu de 1.023 de euro/metrul pătrat, studiu care a semnalat de asemenea cel mai semnificativ declin al preţurilor din acest an.

În condiţiile în care problemele econo­mice ale Europei nu par a-şi găsi rapid rezol­varea, iar BNR va impune un avans minim de 25% pentru clienţii cu salarii în lei care accesează credite ipotecare în euro în afara programului "Prima casă", preţurile locuin­ţelor ar putea continua să se depre­cieze sub nivelul mediu de 1.000 euro/mp.

"Octombrie este luna în care s-a înregis­trat cea mai mare scădere de preţ în ultimele douăsprezece luni. Mai mult, pentru prima dată în ultimul an, aceeaşi tendinţă se manifestă liniar în toate oraşele mari din ţară. Dacă ne uităm la ce s-a întâmplat în aceeaşi perioadă a anului trecut, până la finalul anului ne putem aştepta în con­ti­nua­re la variaţii negative ale preţului apartamentelor", apre­ciază Adrian Eri­mescu, directorul general al imobiliare.ro. Potrivit aceleiaşi surse, în Bu­cureşti evoluţiile au fost contradictorii între apartamentele vechi şi cele noi. Astfel, în timp ce locuinţele vechi s-au ieftinit în octom­brie cu 0,9% faţă de luna precedentă, până la 1.101 euro/metrul pătrat util, pro­prietarii de apartamente noi au majorat preţurile cu 1% în acelaşi interval, până la 1.378 de euro/metrul pătrat util.

În afara Bucureştiului, în Braşov, Timişoa­ra, Cluj, Ploieşti şi Constanţa pre­ţurile medii ale apartamentelor sunt deja sub pragul de 1.000 de euro/metrul pătrat, cele mai scumpe locuinţe fiind în Constanţa, circa 930 de euro/metrul pătrat, la polul opus situându-se Timişoara, cu valori de circa 800 de euro/metrul pătrat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO