Companii

Ce cred managerii din România în acest moment: Apetitul pentru investiţii s-a erodat în a doua parte a anului, iar aşteptările legate de business s-au deteriorat, 20% dintre firme prognozând o scădere a profitului în 2017

Ce cred managerii din România în acest moment: Apetitul...

Autor: Roxana Rosu

10.10.2017, 11:53 582

Aşteptările companiilor legate de evoluţia businessului propriu s-au deteriorat în a doua jumătate a anului, 20% dintre firme prognozând o scădere a profitului, faţă de doar 6% la începutul anului, iar apetitul pentru investiţii s-a erodat, 26% dintre firme spunând acum că nu au astfel de planuri, faţă de 10% în semestrul anterior, potrivit unui studiu realizat de Valoria, companie de consultanţă, training şi coaching.

Evoluţia afacerilor în 2017 este o cercetare privind mediul de afaceri din România. Adresăm managerilor întrebările cele mai importante, care îşi găsesc răspuns până la urmă în contul de profit şi pierdere sau în fluxul de numerar al companiei. Această analiză arată cum a evoluat sentimentul de business la nivelul companiilor din România în a doua jumătate a anului 2017. Din păcate datele comparative indică o alterare a sentimentului de business, apetitul pentru investiţii fiind cel care s-a erodat cel mai mult, ceea ce indică un instinct de conservare activat deja de evoluţiile fiscale şi legislative din ultimele luni”, spune Constantin Măgdălina, Expert Tendinţe şi Tehnologii Emergente, co-autor al cercetării.

Totuşi, majoritatea companiilor continuă să mizeze pe creştere, atât la cifra de afaceri (78%), cât şi la profit (72%), iar 68% dintre firme spun că au în plan investiţii în acest an şi 84% că numărul angajaţilor va creşte. Procentele sunt în scădere însă faţă de nivelul de la începutul anului curent. 

Astfel, faţă de prima jumătate a anului, perspectiva de creştere a companiilor este şi mai conservatoare. În ultimele 6 luni, procentul companiilor care se aşteaptă la cifre de afaceri negative în acest an a urcat de la 13% la 17%.

În construcţii şi imobiliare, numărul companiilor care prevăd o creştere a cifrei de afaceri în 2017 este de 65% în a doua jumătate a anului faţă de 83% anterior. În cazul companiilor de IT numai 65% preconizează creşteri acum, faţă de 89% la începutul anului, iar în cazul firmelor de servicii profesionale procentul scade tot la 65% faţă de 94% anterior.

În acelaşti timp, previziunile privind evoluţia profitului sunt mai pesimiste. Deşi 31% dintre companii (faţă de 32% anterior) se aşteaptă ca profitul lor să crească cu 1-5%, 19% se aşteaptă ca profitul companiei să fie mai mare cu 5-10% şi 10% previzionează să obţină creşteri de la 20% la peste 30%. Cea mai mare scădere apare pe palierul 10-20%, unde procentul scade de la 21% la începutul anului la 12% în prezent. De asemenea, în septembrie , 28% dintre companii (faţă de 12% anterior) au aşteptări negative în legătură cu profitul pe care îl vor avea în 2017.

La nivel de industrii, 20% dintre firmele de IT preconizează o creştere a profitului de 10-20%, în timp ce 40% dintre firmele de producţie industrială se aşteaptă la un profit în creştere cu doar 1-5%, la fel ca 50% din turism, 64% din transporturi şi 83% dintre companiile de utilităţi şi energie.

În ceea ce priveşte investiţiile, 26% dintre companii (faţă de 10% în prima parte a anului) spun că nu vor face investiţii în acest an. Mai mult, companiile care vor să crească investiţiile scad de la 79% în martie la 68% în septembrie 2017.

”Observăm, de asemenea, că pe acest palier pozitiv, doar 15% dintre firme vor să îşi crească investiţiile cu 10-30% faţă de 36% anterior. Cele mai multe firme din telecomunicaţii (50%), contrucţii şi imobiliare (38%) şi din servicii profesionale (25%) spun că nu fac investiţii în acest an”, se precizează în studiu.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO