Companii

Arabesque: Capitalul romanesc are nevoie de identitate

25.06.2007, 19:07 38

Capitalul romanesc are nevoie de identitate si trebuie sprijinit sa iasa pe pietele din regiune, afirma Cezar Rapotan, general manager si proprietar al Arabesque, cea mai mare firma de distributie de materiale de constructii din Romania, care estimeaza vanzari de 450 mil. euro anul acesta.
Arabesque este prezenta deja in Republica Moldova si Ucraina si va incepe operatiuni in Serbia si Bulgaria. "Avem puterea financiara pe care o avem. Romania este pe val. E necesara o comunitate a mediului de afaceri", a explicat Rapotan.
El este de parere ca deosebirea dintre capitalul romanesc si cel strain este ca firmele romanesti trebuie sa aiba grija mult mai mare de profitabilitatea investitiei.
"Trebuie sa ai grija de fiecare floare. Capitalul strain vrea doar sa ocupe o piata, indiferent de costuri. Eu trebuie sa intru cu fiecare centru pe profit dupa sase luni, altfel nu pot sta in piata", a spus omul de afaceri din Galati.
Arabesque a cumparat anul trecut unul dintre primii trei jucatori de pe piata materialelor de constructii pentru firme din Ucraina, Budmax, cu afaceri de 50 mil. euro estimate pentru anul acesta si va investi in extindere in Serbia si Bulgaria. Rapotan spune ca dezvoltarea in tarile vecine din sud, est si nord este o oportunitate pentru companiile romanesti, iar legaturile de afaceri cu tarile din regiune trebuie intarite inclusiv prin posibilitati de transport care acum sunt ignorate.
"Cum sa dezvolti capitalul romanesc in regiune daca Tarom nu are curse spre Kiev sau Belgrad si oamenii de afaceri sunt nevoiti sa mearga prin alte capitale europene pentru distante de cateva sute de km?", spune Rapotan.


Rapotan, unul din cei mai discreti si puternici oameni de afaceri romani, va participa maine la conferinta "Cei mai mari jucatori din economie. Ce sanse are capitalul romanesc in Uniunea Europeana", impreuna cu alti intreprinzatori romani ca Dan Ostahie, general manager Altex, Calin Fusu, director general Neogen sau Petru Prunea, presedinte Broker Cluj, pentru a discuta nevoia de identificare si reprezentare a capitalului romanesc in noul context competitional european. Invitat de onoare este presedintele Traian Basescu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO