Companii

ArcelorMittal Galaţi anunţă reducerea programului de lucru până la sfârşitul anului

Autor: Andreea Unturica, Tudor Neacsu,

16.10.2012, 13:44 312

Oficialii ArcelorMittal au declarat, în cadrul unei şedinţe cu sindicaliştii de pe platforma siderurgică gălăţeană, că decizia nu va afecta concediile de odihnă programate pe anul în curs, angajaţii urmând să-şi efectueze integral concediile până la sfârşitul anului, transmite corespondentul MEDIAFAX.

În plus, precizează aceştia, soluţia a fost luată ca urmare a situaţiei economice a societăţii în acest moment şi are în vedere menţinerea locurilor de muncă de la ArcelorMittal Galaţi.

Potrivit surselor citate, mai afectaţi vor fi cei care lucrează în aparatul de management, acestora urmând să li se aplice o reducere a timpului de lucru cu patru zile pentru şefii de secţii, respectiv şase zile pentru cei cu funcţii de conducere superioare.

În plus, cei din conducerea ArcelorMittal Galaţi au mai spus că societatea înregistreaza în continuare pierderi, iar previziunile pentru lunile noiembrie şi decembrie nu sunt foarte bune, aşa că trebuie concentrate eforturile în vederea menţinerii competitivităţii companiei.

Reprezentanţii salariaţilor au declarat că nu pot fi de acord cu o asemenea decizie, câtă vreme aceasta duce la reducerea veniturilor salariaţilor.

"O astfel de hotărâre afectează direct salariaţii. Nu putem fi de acord cu astfel de decizii", a declarat liderul sindicatului Solidaritatea, de la combinatul gălăţean după ce decizia a fost comunicată sindicaliştilor.

În urmă cu câteva zile, reprezentanţii companiei au anunţat că unul din cele două laminoare de tablă groasă de la combinatul siderurgic ArcelorMittal Galaţi va fi închis temporar, decizia fiind motivată de scăderea pieţei europene în această perioadă.

"Operaţiunile de laminare de la Laminorul de Tablă Groasă nr. 1 (LTG 1) vor fi suspendate temporar. Producţia va fi reluată imediat ce situaţia din piaţă se va îmbunătăţi. Această decizie este în acord cu conceptul de flexibilizare a producţiei pe care îl implementăm în prezent", declara, miercurea trecută, Dorian Dumitrescu, purtătorul de cuvânt al administraţei combinatului siderurgic de la Galaţi.

Potrivit sursei citate, măsura a fost determinată de situaţia pieţei oţelului din regiune, precizând că ArcelorMittal se confruntă cu o puternică reducere a volumului comenzilor, pe fondul continuării scăderii activităţii economice în Europa combinată cu situaţia de supracapacitate.

Oficialii companiei susţin că vor încerca să protejeze angajaţii care până acum lucrau la LTG 1 prin reducerea numărului de lucrări acordate unor societăţi contractoare şi redirecţionarea angajaţilor proprii către aceste lucrări.

Laminorul respectiv fusese repornit în vara acestui an, după ce timp de trei ani şi jumătate a fost închis din cauza lipsei de comenzi pe piaţa oţelului. Acolo au lucrat aproximativ 300 de oameni, 150 dintre aceştia beneficiind de contracte de muncă pe o perioadă determinată care au expirat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO