Companii

ASCI: vanzari duble de airbag-uri, dupa preluarea de catre americani

27.07.2007, 18:27 52

Compania Automotive Safety Components International RO (ASCI) din Sighisoara, parte a concernului american Safety Components International, unul dintre cei mai importanti producatori de airbag-uri, estimeaza pentru acest an o cifra de afaceri de 7 milioane de euro, dublu fata de valoarea inregistrata anul trecut.
"Acest target este realist deoarece am realizat deja cifra de afaceri pe anul trecut in prima jumatate a anului. In plus, in perioada urmatoare vom introduce noi modele in productie. Singura noastra problema in momentul de fata este asigurarea necesarului de personal, pe piata existand o lipsa tot mai accentuata de forta de munca atat calificata, cat si necalificata", a declarat pentru ZF Transilvania Cristian Ciucan, director economic al ASCI RO.
Proiectele companiei pentru acest an sunt orientate inspre cresterea capacitatilor de productie, in primele sase luni ale anului acestea inregistrand o evolutie de 15% fata de inceputul lui 2007. "Productia a crescut prin introducerea de noi linii de fabricatie in spatiile deja existente, fara a implica investitii imobiliare suplimentare", a precizat Cristian Ciucan.
Potrivit acestuia, dezvoltarea capacitatilor de productie a generat o crestere a numarului de angajati cu 180 de persoane, pana la 765 de angajati. Anul trecut la fabrica din Sighisoara s-au produs aproximativ 5 milioane de airbag-uri, in aceasta locatie fiind realizata doar partea textila, fara componenta electronica.
Concernul american a intrat pe piata romaneasca anul trecut prin achizitia diviziei de airbag-uri a companiei Parat-Ro Sighisoara, contra sumei de 5,5 milioane de euro. Procesul de preluare a inceput in 2003, dar s-a ajuns la o intelegere de-abia anul trecut in iunie. Concernul american era un client al diviziei de airbag-uri al Parat din anul 2000, iar in urma acestei achizitii va dispune de toate capacitatile de productie aferente diviziei.
Tranzactia a avut loc intr-un program amplu de achizitii in care americanii au preluat si Parat Automotive GmbH din Germania, compania care a infiintat societatea din Sighisoara in 1997.
Concernul american Safety Components International detine facilitati de productie in SUA, Mexic, China, Germania, Cehia, Marea Britanie sau Africa de Sud, sediul central al companiei fiind in Greenville, Carolina de Sud.
Cea mai mare parte a producatorilor de componente auto, companii precum SEWS, Bos Automotive sau Draxlmaier, au intrat pe piata locala prin investitii greenfield. Takata Petri a investit peste 50 mil. euro in cele doua fabrici de la Arad si in cea de saci pentru airbag-uri de la Sibiu. Eybl Automotive a investit din 1999 pana in prezent 10 mil. de euro, iar Autoliv, care produce in principal centuri de siguranta, a adus 50 mil. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO