Companii

Austriecii de la Immoeast au renuntat la proiecte locale de 1,3 mld. euro

24.03.2009, 18:03 14

Romania este piata in care fondul austriac de investitii Immoeast a renuntat la cele mai multe proiecte, 24, in care ar fi trebuit sa investeasca 1,36 miliarde de euro, ca urmare a programului de restructurare a companiei, al carei portofoliu local este evaluat in prezent la mai putin de un miliard de euro, reiese din cel mai recent raport financiar al companiei.

Raportul arata ca Immoeast, care a fost cel mai activ cumparator de proprietati imobiliare de pe piata locala in ultimii ani, mai detine in Romania 73 de proprietati, cu o valoare de piata de 966 mil. euro, dupa ce in urma cu mai putin de un an austriecii evaluau cele 132 de active din portofoliul local la 3,5 miliarde de euro.
Una dintre cele mai importante contributii la scaderea numarului de proprietati din portofoliu a avut-o dizolvarea parteneriatului cu firma austriaca S+B Gruppe, alaturi de care austriecii aveau in diferite stadii de dezvoltare sapte proiecte in Romania, printre care un mall la Sibiu si o cladire de birouri in Pipera.
Compania negociaza in continuare si renuntarea la alte 16 proiecte, care implica un volum de investitii de 1,15 miliarde de euro, care ar putea fi agreate in urmatoarea perioada. Reprezentantii Immoeast nu au mentionat pe ce piete vor renunta la noi proiecte.
Pe de alta parte, Immoeast a reusit sa obtina un grad de ocupare de 100% pentru cele opt proiecte de birouri pe care le detine in Romania, avand o suprafata inchiriabila totala de 195.000 de metri patrati. Cea mai mare pondere ca suprafata de birouri o au parcurile de afaceri Iride si S-Park pe care Immoeast le detine in nordul Capitalei.
Veniturile Immoeast au crescut in trimestrul trei al anului financiar 2008-2009 (noiembrie 2008 - ianuarie 2009) cu 19,3%, la un nivel de 252,7 milioane de euro, dar ca urmare a reevaluarii proprietatilor, profitul inainte de plata taxelor (EBT) a consemnat o pierdere de 2,276 miliarde de euro.
Reprezentantii fondului au anuntat recent ca analizeaza atent portofoliul din Romania si ar putea vinde si alte proprietati in urmatoarea perioada, ca urmare a inrautatirii conditiilor de pe piata.
Immoeast ar trebui sa vina in urmatoarele luni cu alte cateva sute de milioane de euro in Romania, in cazul in care isi va respecta angajamentele de a prelua integral la finalizare mallurile West Gate din Craiova, Gold Plaza din Baia Mare sau Euromall din Galati, propuse spre deschidere de catre dezvoltatori in acest an. Datoriile pe termen scurt ale companiei se ridica la 142 de milioane de euro, in timp ce pe termen lung Immoeast are de platit 1,5 miliarde de euro.
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO