Companii

Austriecii o spun pe sleau: Cea mai importanta activitate pentru OMV in Romania devine explorarea

Austriecii o spun pe sleau: Cea mai importanta activitate pentru OMV in Romania devine explorarea

Wolfgang Ruttenstorfer, CEO al OMV: „La Petrom are sens sa punem banii in explorare si productie. Pentru Petrobrazi (cea mai mare rafinarie din cele doua pe care Petrom le are pe plan local - n.r.) am anuntat un proiect de 1,5 miliarde de euro in strategia noastra pentru 2010, proiect care includea si marirea capacitatii de rafinare. “

29.11.2009, 23:32 44

Wolfgang Ruttenstorfer, CEO al OMV, actionarul majoritar alPetrom, spune ca focusul grupului in Romania este explorarea siproductia si mai putin rafinarea, unde pierde 200 milioane de europe an. Rezervele de titei, atractia principala a austriecilor laprivatizare, raman astfel obiectivul nr. 1 pentru grupul OMV.

Ruttenstorfer a precizat ca Romania nu devine o piata secundaraca interes, desi la conferinta de la Londra pe care OMV o sustineanual austriecii au pus mai mult accentul asupra dezvoltariioperatiunilor din Turcia. Dovada mentinerii focusului pe Romania oreprezinta si bugetul de peste un miliard de euro pe care grupulaustriac il va aloca pentru Petrom si in 2010.

"As putea spune ca piata sud-est europeana este chiar maiimportanta pentru noi decat cea centrala. In Romania afacerile mergbine, Petrom navigheaza pe ape calme si poate de aceea nu vorbimatat de mult despre aceasta companie. In alte zone suntproblemele", spune Ruttenstorfer, omul care a adus Petrom, cea maimare companie romaneasca si singurul producator de petrol si gazelocal, in portofoliul OMV.

Inciuda acestor "ape calme", OMV pregateste totusi anumite modificaripentru Romania, in special pentru partea de rafinare in contextulin care marjele s-au redus simtitor si cererea de produsepetroliere la fel.

"La Petrom are sens sa punem banii in explorare si productie.Pentru Petrobrazi (cea mai mare rafinarie din cele doua pe carePetrom le are pe plan local - n.r.) am anuntat un proiect de 1,5miliarde de euro in strategia noastra pentru 2010, proiect careincludea si marirea capacitatii de rafinare. Avem sub revizuireacest buget si ar putea fi diminuat, banii urmand sa se duca pepartea de explorare si productie. Pentru restul diviziilor,modificarile nu vor fi semnificative. Marile schimbari vor veni pepartea de rafinare si acestea vor fi anuntate in prima parte aanului viitor", a explicat directorul general al OMV.

Potrivit acestuia, jumatate din bugetul de investitii pentru2010 va merge tocmai spre dezvoltarea productiei dehidrocraburi.

"Si in 2010 vom investi peste un miliard de euro in Romania,jumatate din aceasta suma urmand sa fie alocata segmentului deexplorare si productie", a mai spus reprezentantul OMV.

Potential la mare adancime

Reprezentantii OMV sunt de parere ca Romania inca mai are unpotential urias in ceea ce priveste rezervele de hidrocarburi.Problema este ca acestea se afla doar la mari adancimi.

"Tendinta ultimilor ani este ca descoperirile onshore (pe uscat- n. red.) sa scada, iar cele offshore sa creasca, in special celedin ape adanci. Acum, numele jocului a devenit modernizareaechipamentelor tocmai pentru a putea ajunge la aceste rezerve adancingropate. In Romania ne vom prioritiza investitiile catreperimetrele cu potential si nu avem niciun motiv sa credem ca acestpotential nu exista, la adancimi de 4.000-6.000 de metri insa,chiar si onshore", a declarat Helmut Langanger, membru aldirectoratului OMV, responsabil pentru activitatea de explorare siproductie.

Petrom a finalizat recent prima parte a lucrarilor de exploraredin Marea Neagra, din perimetrul Neptun, lucrari realizate alaturide gigantul american ExxonMobil. Acestea au presupus achizitia deseismica 3D (proces prin care se face o "radiografie" a adancurilormarii pentru a identifica zonele cu potential de hidrocarburi).

"In 2010 vom analiza rezultatele provenite din seismica 3D.ExxonMobil se implica in astfel de lucrari doar daca exista un"peste mare" (rezerve mari - n.r.). In 2011-2012 este posibil saavem prima sonda, daca rezultatele ne confirma necesitateaacesteia. Pana acum, lucrarile de seismica au costat 50 de milioanede dolari si au fost suportate in intregime de Exxon", a maiprecizat Langanger. In cazul zacamintelor depletate (epuizate -n.r.), OMV spune ca acestea ar putea fi folosite pe viitor pentrudepozitarea de CO2.

Rafinarea, sub presiune

Segmentul de rafinare pare a fi cel in care se manifestaproblemele majore, ceea ce va duce la restructurari semnificativein urmatorii ani, potrivit reprezentantilor OMV.

"In Europa va avea loc o restructurare uriasa pe partea derafinare din cauza existentei unei capacitati in exces. Uneleunitati se vor inchide, avand in vedere si reducerea dramatica amarjelor", a spus Gerhard Roiss, responsabil pentru activitatea demarketing si rafinare in cadrul OMV. In ceea ce priveste Romania,Roiss a spus ca rafinarea genereaza pierderi de 200 de milioane deeuro anual, modernizarea unitatilor fiind foarte dificil derealizat din cauza proiectarii lor initiale pe suprafete foartemari. "Pana acum am investit in Romania 400 de milioane de euronumai ca sa putem scoate din rafinarii produse in conformitate cunormele europene. Practic ar trebui sa construim din nou unitatile,pe suprafete mici, ceea ce ar duce la economii semnificative decosturi, dar acest lucru nu se poate. La anul vom avea o nouastrategie pe aceasta divizie", a mai spus Roiss fara a da detaliisuplimentare.

Amenintarea rusa

Pe partea de vanzare a produselor petroliere se remarca ointensificare a competitiei la nivel european odata cu intrarea inforta a companiilor din Rusia, dar si din fostul spatiusovietic.

"Gazprom, Lukoil sau KazMunaiGaz sunt companii care au intrat inpietele europene, au intensificat concurenta, iar acum obiectivullor este de a se integra", a mai spus Roiss. Potrivit acestuia,extinderea cantitativa a benzinariilor nu mai asigura cotele depiata pentru jucatori, ci mai mult partea de produse si serviciinon-oil.

"Nu mai merge cu extinderea cantitativa. Am inchis benzinarii,dar am multiplicat gama de servicii din cele ramase", a declaratRoiss. Potrivit acestuia, in Romania si Bulgaria, piata a scazut cucirca 10% de la inceputul anului, dar OMV a reusit sa-si majorezecota in aceasta regiune.

Gazele si energia devin mai importante carafinarea

La nivel strategic, OMV a declarat ca tinta pe termen lung esteaceea de a aloca marea parte a investitiilor pe partea de exploraresi productie, in detrimentul operatiunilor de rafinare. Mai mult,partea de gaze castiga in importanta si datorita sinergiilor carese obtin cu partea de energie electrica prin folosirea gazelor inconstructia centralelor de productie de electricitate.

"Acum marea parte a capitalului nostru este alocat pe rafinaresi marketing. Obiectivul pe termen lung este de a creste pe parteade explorare si productie. Totodata, segmentul de gaze si energietrebuie sa creasca mai mult decat rafinarea", a declaratRuttenstorfer.

Pe partea de productie, OMV va avea dificultati in a-si atingetinta la nivel de grup pentru 2010 din cauza scaderii cererii degaze din Romania ceea ce a dus implicit la reducerea productiei degaze a Petrom. Compania locala aduce mai bine de jumatate dinproductia de hidrocarburi raportata la nivelul grupului OMV.

"Cred ca vor mai trece 3-5 ani pana cand vom ajunge la un nivelal cererii de hidrocarburi comparabil cu cel inregistrat anterioracestei crize. Ceea ce este surprinzator este faptul ca acum pretulpetrolului si-a revenit mult mai repede, din pacate nu si marjelede rafinare si nu si cererea de gaze. Oricum, un nivel al bariluluide 70-80 de dolari este bun atat pentru producatori, cat si pentruconsumatori", a mai precizat CEO-ul OMV.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO