Companii

Azomures investeste 21 mil. dolari in retehnologizare

09.04.2004, 00:00 28



Managementul combinatului de ingrasaminte chimice Azomures intentioneaza sa faca in acest an investitii de circa 21 de milioane de dolari in special in retehnologizare, a declarat ieri pentru Ziarul Financiar Angela Podina, director in cadrul combinatului.



Ea a mai spus ca derularea acestui program va presupune oprirea anumitor unitati de productie lucru care va influenta si rezultatele financiare ale combinatului.



"Pentru anul acesta, am estimat realizarea unei cifre de afaceri de circa 6.100 de miliarde de lei (aproximativ 145 de miliaone de euro - n.r.), valoare aproape egala cu cea inregistrata anul trecut. Aceasta evolutie va fi determinata de oprirea unor capacitati de productie pe parcursul realizarii investitiilor, dar si de scumpirea gazelor naturale", a spus Podina. Ea a precizat ca atoate aceste date urmeaza sa fie discutate in cadrul Adunarii Generale a Actionarilor care urmeaza sa aiba loc luna aceasta.



Anul trecut, combinatul a avut o cifra de afaceri de 6.000 miliarde de lei (circa 159 milioane de euro) si un profit net de 407 miliarde de lei (aproximativ 10,8 milioane de euro).



Reprezentantul Azomures spune ca una dintre cele mai importante probleme cu care se va confrunta combinatul in viitor va fi alinierea la normele europene de mediu. "Noi stim ca pana in 2007 trebuie sa utilizam tehnologia acceptata de comunitatea europeana, dar, iata ca suntem deja in 2004 si inca nu stim care sunt normele pe care trebuie sa le respectam. Din acest motiv nu ne putem planifica investitiile necesare", a mai spus Podina. Ea a adaugat ca pentru retehnologizarea combinatului s-a conceput un plan de investitii pentru a carui punere in aplicare e nevoie de o perioada mai lunga de timp decat 2007. "Noi avem in plan realizarea unor investitii de circa 82 de milioane de euro pana in 2015 pentru alinierea la normele europene de mediu. Daca Romania nu va beneficia de o perioada de tranzitie la acest capitol, noi nu vom putea face aceste investitii pana in 2007 si astfel nici nu vom mai exista pe piata", a mai spus Podina.



Oficialul Azomures spune ca si alinierea pretului la gaze naturale la cel de pe piata europeana va crea probleme combinatului in conditiile in care acestea reprezinta una din principalele materii prime ale Azomures.



Combinatul de la Targu Mures are ca actionar majoritar grupul turc Transworld Fertilisers, care detine 50,42% din actiuni. Actionari importanti sunt, de asemenea, Autoritatea pentru Privatizare, cu 10% si fondul de investitii american Broadhurst cu 20% din actiuni. Actiunile Azomures sunt cotate la categoria I a Bursei de Valori Bucuresti, ultimul pret de tranzactionare fiind 3.250 lei/actiune. miruna.lebedencu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO