Companii

BAE Systems: vom investi 140 de mil. dolari in sectoare non-aparare

07.11.2003, 00:00 20

Compania BAE Systems va face in urmatorii cinci ani investitii de 200 de mil.$, din care in jur de 140 de mil.$ vor fi orientate catre sectoarele non-aparare, spune Steve Mead, noul director al BAE Systems Romania.
Investitiile au fost asumate de compania britanica in cadrul programului de compensare off-set pentru vanzarea la inceputul acestui an a celor doua fregate Tip 22 catre Marina Romana.
Acordurile de compensare off-set sunt practicate cu precadere in industria de aparare si prin acestea companiile furnizoare isi asuma obligatia ca intr-o anumita perioada de timp sa investeasca in tara care le achizitioneaza aparatele sume de o valoare egala cu costul echipamentelor furnizate.
Cea mai mare parte a acestor investitii sunt orientate, de regula, catre alte sectoare decat cel de aparare, dar legat de acesta: electronica, metalurgie, energie, etc.
Deocamdata, Romania a incheiat un singur astfel de acord, cu compania britanica BAE Systems, care ii va aduce in urmatorii cinci ani investitii de 116 milioane de lire sterline (circa 200 de milioane de dolari).
In luna aprile a acestui an, Statul Roman a cumparat de la BAE Systems doua fregate Tip 22, pentru suma de 116 milioane de lire. Intr-o prima faza, acestea vor fi  modernizate in Marea Britanie de BAE Systems, dupa care, din 2004, respectiv 2005, vor fi aduse in Constanta unde vor fi echipate cu armament.
Pentru a se ridica la standardele NATO, Armata Romana va trebui sa-si modernizeze toate sectoarele, ceea ce va presupune noi achizitii in urmatorii ani, apreciaza Mead.
"Romania va atrage in urmatorii 10-15 ani investitii de sute de miliaone de euro, ca urmare a programelor de compensare (off-set) asumate de companiile din domeniul apararii care vor vinde echipamente militare Armatei Romane", spune el.
Cea mai mare parte a investitiilor pe care le va face BAE in cadrul programului de compansare se vor adresa altor sectoare decat apararea.
"Potrivit acordului incheiat de BAE cu guvernul Romaniei, 70% din aceste investitii vor fi facute in sectorul non-aparare", restul de 10% in cele doua fregate, iar 20% vor merge catre alte companii din sectorul de aparare", explica Mead. Aceasta inseamna ca sectoarele non-aparare vor atrage investitii de peste 140 de milioane dolari.
Investitiile in sectoarele non-aparare sunt facute in principal de catre furnizorii companiei BAE, carora compania le solicita sa investeasca in Romania sau sa cumpere produse ale companiilor romanesti.



Primele investitii: avioane si electronice
Pana acum, s-au concretizat doua acorduri. Primul a fost castigat de constructorul roman de aeronave Romaero si consta in lucrari de convertire a unor avioane de pasageri in avioane de marfa, in beneficiul BAE Systems.
"Deocamdata nu putem spune cu exactitate valoarea cestui contract, doar ca se ridica la cateva milioane de dolari", spune Mead, prezent la expozitia internationala de tehnica militara  EXPOMIL, care se desfasoara zilele acestea in cadrul Romexpo.
Al doilea contract, pentru furnizarea de componente electronice pentru Hewlett Packard, are o valoare "de cateva zeci de milioane de dolari" si a fost castigat de compania Solectron.
Achizitia celor doua fregate - pentru 116 mil. lire - are o valoare redusa fata cele incheiate de statele vecine. Anul trecut, Polonia a cumparat 48 de avione supersonice de la producatorul american Lockheed Martin, prin care acesta si-a asumat un program de compensare de circa 6 miliarde de dolari, in decurs de zece ani.
In decembrie, Republica Ceha va anunta castigatorul licitatiei pentru furnizarea de 14 avioane supersonice pentru Armata, care va trebui sa aduca investitii de un miliard de euro.
In ultimii zece ani, spune Mead, compania BAE Systems a realizat investitii de compansare in valoare de 22 de miliarde de dolari. BAE Systems are 90.000 de angajati a avut anul trecut vanzari de 18 mld.$.
Steve Mead a fost directorul reprezentantei BAE in Cehia timp de sase ani si a preluat recent conducerea operatiunilor din Romania. Dealtfel, BAE Systems isi va deschide oficial in cateva luni reprezentanta din Romania.
Mead spune ca in Republica Ceha, una din investitiile majore din cadrul programului de compensare a fost amenajarea unui parc pentru producerea de energie eoliana - investitie de 300 de milioane de euro.
Pentru echiparea cu armament a celor doua fregate  -  cu tunuri, lansatoare, rachete - statul roman va organiza o licitatie, iar contractul va putea fi de zeci sau chiar sute de miliaone de dolari.
Doua dintre firmele concurente, Raytheon din Statele Unite si consortiul europen MBDA, poarta deja discutii in acest sens cu oficialii romani si cu BAE Systems.
"Cel mai important la ora actuala este contractul pentru dotarea celor doua fregate, dar putram discutii cu oficialii romani pentru a deveni contractori principali pentru livrarea de armement catre armata", spune John Wilson, director de marketing al furnizorului de armament MBDA, prezxent la EXPOMIL.
Expozitia, ajunsa la a treia editie, a reunit 128 de participanti, dintre care 70 de firme romanesti si 58 straine.
georgiana.stavarache@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels