Companii

Bauturile spirtoase au urcat vanzarile Zarea Bucuresti

23.08.2004, 00:00 26

Producatorul de spumante si spumoase Zarea Bucuresti a anuntat pentru primul semestru o cifra de afaceri de aproape 3 milioane de euro in crestere cu 30% fata de perioada similara a anului trecut.
"Cresterea a venit in principal din vanzarile de bauturi spirtoase, pentru ca cea mai mare parte a comerciantilor si-au facut stocuri din cauza faptului ca accizele pentru aceste bauturi au fost majorate. A fost un trend inregistrat la nivelul intregii piete", spune Emil Popescu, directorul general al Karom Drinks, actionarul principal al Zarea Bucuresti. Compania produce bitterul Karpaten, lichiorul Florentina si brandy-urile Moldova, Arad si Olimpia, pe langa renumita sampanie Zarea.
Popescu considera insuficienta recenta scadere a accizei pentru vinurile spumante si spumoase de la 42 euro/hectolitru la 30 de euro/hectolitru. "Acciza a scazut foarte putin si este in continuare la un nivel mai mare decat anul trecut, cand s-a decis dublarea ei. Daca Executivul se hotaraste sa incurajeze consumul de bauturi care nu folosesc alcoolul distilat cum este cazul spumantelor ci pe cel obtinut prin fermentare naturala trebuie sa reduca si in final sa elimine acciza la spumante, asa cum se intampla in toate tarile mari consumatoare de vin", sustine Popescu. Vinurile spumante au un tratament diferit fata de cele linistite, care au acciza zero.
"Pana la aparitia fondurilor Sapard prin care s-au modernizat marii producatori de vinuri linistite din Rimania, investitiile de la Karom (n.r. si el producator de spumante) si de la Angelli au fost cele mai mari din industrie", afirma Popescu.
Karom Drinks, detinuta de Schloss Wachemheim din Germania - unul dintre cei mai mari producatori mondiali de spumante, a preluat controlul companiei Zarea Bucuresti, la inceputul acestui an, in urma unei tranzactii de 900.000 de euro.
Piata de spumante si spumoase este dominata de Astese Production producatorul vinului spumant Angelli si detinuta tot de un concern german - Henkell&Soehlein, cu o cota de 45% urmata de Karom si Zarea cu aproap 30% si Panciu, Jidvei si Cramele Prahova.
stelian.negrea@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO