Companii

BCR Leasing, spre contracte de 230 mil. euro

16.12.2005, 10:40 17

BCR Leasing a incheiat in primele unsprezece luni din 2005 contracte in valoare de peste 220 mil. euro, cu 70% mai mult fata de valoarea contractelor incheiate in tot anul 2004.

"Estimam contracte de 230 de milioane de euro pentru intreg anul", spune presedintele BCR Leasing, Claudiu Stanescu.

In aceste conditii, BCR Leasing ar putea depasi in acest an Porsche Leasing, cea mai mare societate de leasing de pe piata locala in anul 2004. Pentru acest an, conducerea Porsche Leasing estima un volum al finantarilor de peste 210 milioane de euro.

Potrivit oficialilor companiei, cota de piata a BCR Leasing a crescut de la 8,1% la finele lui 2004 la 11% in 2005, calculata la o valoare estimata a pietei de 2 miliarde de euro.

"Pe de o parte trendul ascendent al pietei de leasing, care se prognozeaza sa creasca cu 20% in 2005, iar pe de alta parte largirea gamei de servicii financiare, prin introducerea leasingului imobiliar si a leasingului de soft, crearea de departamente specializate pentru finantarea proiectelor complexe si extinderea retelei teritoriale au contribuit la cresterea din acest an", explica Stanescu.

In primele 11 luni, valoarea totala a bunurilor finantate s-a ridicat la 185 de milioane de euro, in crestere cu 120% fata de perioada similara a anului anterior.

In acest an, compania a lansat un produs de leasing imobiliar, in sistem de leasing financiar clasic sau sale and lease back, destinat achizitionarii de hale industriale, spatii de productie, cladiri de birouri, centre comerciale, hoteluri, pensiuni. De asemenea, la mijlocul acestui an prima oferta de servicii financiare pentru produse software Autodesk, destinate proiectarii in constructii.

Infiintarea de compartimente specializate pentru finantarea proiectelor complexe, pe segmentul de echipamente si imobiliar, a determinat un avans al ponderii acestor segmente in total portofoliu de la 17% in 2004 la 20% in 2005. In plus, valoarea bunurilor din aceasta categorie finantate in 2005 s-a dublat, sustin reprezentantii societatii.

Cu toate acestea finantarile auto au continuat sa detina cea mai mare pondere in total finantari, cu 59% autoturisme si 20% autoutilitare, iar echipamentele si utilajele industriale 20%. Leasingul imobiliar a reprezentat putin peste 1%, dupa ce au fost finalizate primele contracte din aceasta categorie.

"Pe masura ce piata leasingului imobiliar va fi reglementata mai clar, speram ca aportul acestui segment de servicii financiare sa se apropie de 10%. De asemenea, ne dorim ca ponderea echipamentelor sa creasca pana la 30%, iar zona auto sa reprezinte circa 60% din finantarile din 2006", afirma Stanescu.

Prezenta la SIAB cu cea mai agresiva oferta valabila pe durata salonului auto, leasing cu dobanda de 6,5% la euro, BCR Leasing a incheiat numai pe durata evenimentului peste 1.500 de contracte. Valoarea bunurilor finantate la SIAB a fost de circa 26 de milioane de euro, corespunzatoare unei valori totale a contractelor de aproape 30 de milioane de euro.

In acest an, compania si-a extins reteaua teritoriala cu inca zece agentii in principalele orase din tara si in Bucuresti, ajungand la 25 de agentii in intreaga tara.

Compania este membra a Asociatiei Societatilor de Leasing din Romania (ASLR). Companiile de leasing membre ale ASLR au inregistrat in primele noua luni ale anului un volum total al contractelor de 860,5 milioane de euro, reprezentand circa 84% din nivelul consemnat in anul 2004, potrivit datelor asociatiei.

La un volum al bunurilor finantate de 706,5 milioane de euro, cea mai importanta pondere a finantarilor a fost reprezentata de autovehicule, cu 90,5%. Echipamentele au reprezentat 6,2% din totalul portofoliilor, in timp ce sectorul imobiliar a fost finantat in proportie de sub 1%.

In perioada analizata, membrii Asociatiei de Leasing Bancar, cealalta asociatie a societatilor de profil, au finantat peste 24.000 de contracte in valoare de 666 de milioane de euro.

BCR Leasing a fost infiintata in martie 2001 si pana in prezent a incheiat peste 26.000 de contracte. BCR este cel mai important actionar al companiei, cu 79,132% din capitalul social, restul de actiuni fiind impartit intre mai multe persoane fizice reprezentand 10,043%, Omniasig, BCR Securities si Asiban, fiecare cu 0,275% din titluri. marius.anton@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels