Companii

Bere Mures aloca 5 mil. euro pentru extindere

23.02.2005, 00:00 22

Bere MureS a incheiat anul trecut cu afaceri de 35,5 milioane de euro, fata de 29 de milioane de euro in anul anterior si un profit net de 6,5 milioane de euro, cu 30% mai mare decat cel din 2003.
"Anul trecut, vanzarile au depasit pentru prima data pragul de 1 milion de hectolitri, iar pentru acest an estimam o crestere cuprinsa intre 10-20%", spune Grec Gheorghe, unul dintre cei sase actionari ai companiei.
El spune ca vanzarile de bere la PET, care au avut evolutii bune anul trecut, ajungand sa reprezinte 30% din piata, vor atrage si alte nume din piata. "Si altI jucatori din piata se vor orienta catre berea la PET, pentru ca exista un trend in acest sens la nivelul UE, insa pentru PET-uri speciale multistrat care pot oferi o garantie de 6 luni si nu de doar maxim patru luni cat ofera actualele ambalaje PET. Deocamdata pe piata romaneasca nu exista o cerere pentru astfel de ambalaje al caror pret este cu pana la 50% mai mare decat al PET-urilor obisnuite", sustine Gheorghe.
El afirma ca anul trecut s-a accentuat stratificarea dintre diferitele segmente ale pietei, una dintre cele mai vizibile fiind cea a berii la PET care "s-a separat" de categoriile premium si superpremium.
Bere Mures, care ocupa pozitia cinci-sase pe piata berii, produce marcile de bere Neumarkt, unul din principalii jucatori de pe piata berii la PET, Graf Dracula (bere neagra) si Sovata.
Gheorghe spune ca in acest an va ramane pe piata cu actualul portofoliu de marci. "Cel mai bine a mers berea Neumarkt la PET si butoi. O data cu deschiderea primului magazin Metro in Republica Moldova am demarat exporturile si pe aceasta piata, fiind interesati si de piata ucraineana".
Vanzarile companiei au atins anul trecut 1,016 milioane de hectolitri fata de 835.000 de hectolitri in 2003, la o capacitate de productie de 1,1 milioane de hectolitri.
Bere Mures va investi in acest an aproape 4 milioane de euro pentru achizitionarea unei noi linii de imbuteliere si 1 milion de euro in propriul sistem de distributie si in promovare. "Pe langa faptul ca va contribui la marirea capacitatii de productie, noua linie de imbuteliere va duce la o crestere a productivitatii muncii si la aspectul general al produsului", sustine Gheorghe.
Bere Mures mai detine o divizie de imbuteliere a sucurilor naturale si s-a lansat recent si in afaceri hoteliere printr-o investitie de 3 mil. euro in complexul turistic Germisara din statiunea Geoagiu-Bai. Cumulat, afacerile companiei au atins anul trecut cifra de 50 de milioane de euro.
Piata berii a atins anul trecut 600 de milioane de euro (14 milioane de hectolitri), in crestere usoara fata de anul precedent cand s-a oprit la 550 mil. euro (12,8 mil. hectolitri). Liderul pietei a continuat sa fie Brau Union care face parte din grupul Heineken-locul patru mondial, urmat de Compania de Bere Romania din grupul SAB Miller si Interbrew Romania, filiala liderului mondial InBev. Pe locul patru a urcat vertiginos European Drinks. Locul cinci este ocupat de Tuborg Romania, care face parte din grupul danez Carlsberg - locul cinci mondial. Dupa Bermas Suceva, pe locul urmator se afla Martens Galati, filiala numarului patru de pe piata belgiana a berii Martens Breweries. Anul trecut piata s-a schimbat radical in segmentul berii populare si in special al berii la PET, dar a suferit modificari si in segmentul premium si super-premium, dupa intrarea unor noi marci.
stelian.negrea@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO