Companii

Best Western ar putea merge si la Dunare

25.11.2005, 21:05 23

Best Western, cel mai mare lant hotelier de pe piata romaneasca, vizeaza depasirea unui numar de zece hoteluri afiliate in Romania in 2006, spune Malin Malineanu, development coordinator la Best Western.

Potrivit acestuia, reteaua nu a hotarat inca unde se vor afla urmatoarele locatii, insa orasele vizate sunt Brasov, Iasi si Sibiu. Best Western are, in prezent, sapte hoteluri francizate in Romania.

Best Western ar putea sa afilieze un hotel in localitatea Moldova Noua, judetul Caras-Severin, care are mai putin de 15.000 de locuitori. Acesta nu ar fi singurul hotel sub franciza Best Western situat intr-o locatie cu un numar mic de locuitori, primul fiind Best Western Bucovina - Club de Munte, din Gura Humorului (jud. Suceava). "Nu putem spune clar ca urmatorul hotel Best Western va fi la Moldova Noua, insa am primit o cerere de afiliere foarte interesanta de la un hotel de acolo", a declarat Malineanu. "In cazul in care l-am afilia, acest proces ar dura 2-3 ani, pentru ca intai ar trebui renovat", a continuat acesta.

Criteriile de afiliere impuse de reteaua internationala se refera la un numar minim de 40 de camere pentru fiecare hotel, 3 stele si plata unei taxe de afiliere in valoare de 15-20.000 de euro, precum si a unei taxe lunare de 15-18 euro per camera. Contractul, spune Malineanu, se incheie pe o perioada de doi ani si apoi se reinnoieste anual.

"Circulatia turistica in Romania este in stagnare. Hotelurile leisure au ramas pe acelasi palier, cele urbane au crescut usor", precizeaza Malineanu. El a adaugat faptul ca hotelurile din lantul Best Western in Romania au inregistrat un grad mediu de ocupare de 40-65% in lunile scurse din 2005, in usoara crestere fata de 2004.

"Alegerea unui lant de catre un hotelier este un proces laborios si nu este, asa cum ar trebui, rezultatul unei evaluari profesioniste, pentru ca hotelierul roman este reticent in privinta actului de consultanta", explica Malineanu.

Totodata, spune acesta, proprietarii de hoteluri se tem de eventuale imixtiuni din partea lanturilor in ceea ce priveste politica tarifara sau in administratia unitatii. Hotelurile francizate in prezent de Best Western sunt localizate in Gura Humorului (nu-mit Club de Munte), Arad (Central Hotel), Cluj-Napoca (Topaz Hotel), Mamaia (Savoy Hotel), Bucuresti (Hotel Parc) si Balvanyos (in judetul Covasna).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO