Companii

Best Western: In patru ani industria hoteliera va ajunge la marje de profit minimale

Best Western: In patru ani industria hoteliera va ajunge la marje de profit minimale

Malin Malineanu , development coordinator al Best Western Romania: Este clar ca Romania si Bucurestiul in special au avut o perioada propice cu marje de profit mari. Cu cat au trecut anii, aceste marje de profit se diminuau sub presiunea costurilor. Daca ne uitam la Praga, am fi putut vedea ce se va intampla cu Bucurestiul. Pe langa gradul de ocupare scazut de la sfarsitul saptamanii, se remarca acum si o incetinire majora a gradului de ocupare in zilele de luni si joi.

17.09.2008, 13:05 141

Anul acesta Best Western a afiliat trei unitati din portofoliul SIF Banat-Crisana, la Baia Mare, Zalau si Hunedoara, si a semnat recent un contract de afiliere a hotelului Stil din Capitala. Cele trei hoteluri din provincie s-au alaturat unitatilor Best Western din Arad, Bucuresti, Gura Humorului, Cluj, Constanta, Resita, Timisoara, Lacul Sfanta Ana si Sibiu.

"In Bucuresti intentionam sa reimpartim cartile, pentru ca, dintr-un rationament strategic, Best Western Parc va intra sub umbrela Ramada. Am inceput cu afilierea hotelului Stil si suntem in discutii pentru alte doua locatii. In prezent avem 12 unitati, urmand ca anul viitor sa ajungem la 15-16, tinta noastra fiind de 20 de hoteluri in 2010", a spus Malin Malineanu, development coordinator al Best Western Romania, care a precizat ca in Capitala este vorba de afilierea unor hoteluri cu o capacitate de pana intr-o suta de camere, din diferite zone. 

Hotelul Parc care a fost afiliat la Best Western avea o capacitate de 267 de camere, care va fi compensata prin trei alte unitati.

Totodata, in Bucuresti Best Western intentioneaza sa intre si cu brandul de patru stele plus Best Western Premier. "Continuam sa identificam o proprietate care sa fie viabila pentru Best Western", a spus Malineanu. Hotelurile afiliate in prezent la Best Western sunt clasificate la trei si la patru stele.

Si alte lanturi hoteliere internationale precum Ramada sau Golden Tulip isi continua extinderea pe piata locala, orientandu-se in special catre orase cu potential din provincie.

Astfel, Ramada a ajuns in prezent la sase uniati pe piata locala, in timp ce Golden Tulip a afiliat pana in prezent cinci hoteluri.

Pe piata hoteliera din Capitala au aparut in acest an primele semne ale incetinirii ritmului de crestere.

"Este clar ca Romania si Bucurestiul in special au avut o perioada propice cu marje de profit mari. Cu cat au trecut anii, aceste marje de profit se diminuau sub presiunea costurilor. Daca ne uitam la Praga, am fi putut vedea ce se va intampla cu Bucurestiul. Pe langa gradul de ocupare scazut de la sfarsitul saptamanii, se remarca acum si o incetinire majora a gradului de ocupare in zilele de luni si joi", a precizat el.

Malineanu spune ca in patru ani industria hoteliera va ajunge la marje minimale, iar investitiile se vor recupera in 12-18 ani.

In urma cu un an, marjele de profit ale hotelurilor de cinci stele de pe piata din Capitala ajungeau si la 50%, potrivit datelor raportate de hotelieri.

Incetinirea cresterii pietei hoteliere se va traduce, potrivit lui Malineanu, in scaderea tarifelor pe piata de patru si cinci stele din Capitala si in diminuarea gradului de ocupare pentru hotelurile din tara.

Potrivit reprezentantului Best Western, nu atat bugetele mai mici de calatorie au determinat acesta incetinire, cat starea actuala a turismului.

"In acest moment suntem afectati de propriile noastre insuccese. Exista o influenta minora din cauza bugetelor de calatorie. Aceasta cauza este minimala fata de inactiunea noastra din ultimii ani. Numai o zona restransa a solutiilor este insa in terenul hotelierilor, restul fiind in mana autoritatilor, precum infrastructura, promovarea", a afirmat el. Hotelurile Best Western vizeaza atat traficul de leisure, cat si cel de business, in functie de locatie.

Astfel, printre locatii preponderent de business se numara Bucuresti, Timisoara, Cluj, Arad, in timp ce unitatile de la Gura Humorului sau de la Lacul Sfanta Ana vizeaza traficul de leisure.

"Cred ca Romania are o problema majora din punct de vedere turistic pe care nu a reusit in toti acesti ani sa o constientizeze. Primele semnale negative au inceput sa apara pe litoral", a adaugat Malineanu.

Hotelurile afiliate la lantul Best Western au rulat anul trecut afaceri de circa 12 milioane de euro, pentru anul acesta fiind prevazuta o crestere pana la 16 milioane de euro.

Best Western afiliaza hoteluri independente din punct de vedere al proprietatii si din punct de vedere al managementului, dupa un model de tip franciza.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO