Companii

BMW ar putea prelua un pachet de actiuni la EBS Romania

27.07.2007, 19:10 32

Grupul german BMW va prelua o parte din actiunile companiei EBS Romania, producator de solutii software economice, care se ocupa de o parte din sistemele informatice ale producatorul auto german. EBS a avut afaceri de 3,2 mil. euro anul trecut.
Daniel Metz, directorul general al EBS, a declarat pentru Ziarul Financiar ca au inceput deja demersurile in acest sens. "Ne-am dat acceptul verbal ca BMW sa devina actionar la grupul EBS Romania", a spus Metz, care nu a dat detalii privind valoarea tranzactiei. Contactat de Ziarul Financiar pentru a confirma informatiile, BMW nu a raspuns pana la incheierea editiei.
Compania este detinuta de Daniel Metz (75% din actiuni), un roman care a lucrat in Germania mai multi ani, impreuna cu un alt cetatean german, Andreas Thomas Kammerle (restul de 25% din actiuni).
Conducerea EBS a anuntat la inceputul acestui an ca va prelua in urmatorii doi ani administrarea sistemelor informatice pentru 24 de fabrici din grupul BMW, acest proiect facand parte din proiectele de dezvoltare ale companiei, care prevad implementarea unui nou tip de servicii din gama de IT Outsourcing, si anume BPO - Business Process Outsourcing. Tot mai multe companii mari apeleaza la BPO - adica externalizarea unor procese de non-core business (activitati administrative), cum ar fi departamentul financiar.
Tot pentru toamna acestui an oficialii companiei EBS Romania au anuntat ca vor deschide un nou birou de consultanta la Brasov, dupa ce tocmai a fost deschis un sediu nou la Sibiu, care va functiona ca un centru de dezvoltare software al Diviziei Outsourcing/ Nearshore. Planurile de viitor includ si constructia unui nou sediu la Cluj-Napoca, in zona centrala.
EBS Romania a avut o cifra de afaceri de 3,2 milioane de euro, in 2006, si un profit de 600.000 de euro. La un multiplu de 18-20 al profitului net, uzual in industrie, compania ar putea fi evaluata la 10-12 milioane de euro.
Pentru anul acesta, Daniel Metz prognozeaza o crestere de 10-20% a cifrei de afaceri. In total, la Cluj, EBS are 170 de angajati, dar compania ar mai avea nevoie de inca 20-30 de persoane.
EBS Romania SRL a fost fondata in 2000, cu denumirea initiala de EBS Software Romania SRL, de catre un dezvoltator important de sisteme ERP (Entreprise Resource Planning - sisteme de soft pentru administrarea procedurilor de business din interiorul companiilor) din Germania, ca centru de dezvoltare de solutii software economice pentru acesta. In iunie 2002, firma a fost preluata de managementul actual si denumirea ei a fost modificata in EBS Romania.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO