Companii

Boromir, 12 mil. euro in fabricile de paine de la Sibiu si Deva

11.07.2006, 19:17 148

Grupul de firme Boromir Ind din Ramnicu Valcea, una dintre cele mai mari societati de panificatie din tara, va investi 12 mil. euro in sectorul de morarit si panificatie pana la sfarsitul acestui an.
"Vrem sa ne intarim cota de piata", a declarat Dinel Boromiz, unul dintre actionarii grupului din judetul Valcea.
Investitiile Boromir sunt directionate catre fabricile de la Sibiu si Deva, circa 6 mil. euro, dar si pentru retehnologizarea fabricii de la Slobozia, pe care compania a achizitionat-o la inceputul acestui an pentru 1,2 milioane de euro.
"Fabrica va incepe productia la sfarsitul acestui an si va avea o capacitate de 200 de tone de grau pe zi. Unitatea de la Slobozia va deservi zona de sud-est a tarii", a mai spus Boromiz.
Potrivit acestuia, in primele sase luni din acest an compania a inregistrat o crestere a volumelor vandute de 10% fata de aceeasi perioada din 2005.
"Speram sa crestem mai mult in a doua parte a anului, mai ales ca asteptam si o curatire a pietei odata cu aplicarea normelor de securitate alimentara cerute de Uniunea Europeana", a mai spus Boromiz.
Actionarul grupului Boromir estimeaza pentru acest an o cifra de afaceri de circa 80 mil. euro, aproape de nivelul din 2005.
Anul trecut, grupul din Ramnicu Valcea a raportat o cifra de afaceri consolidata de 78 mil. euro, in crestere cu 8% fata de 2004.
Profitul net inregistrat de grup a ajuns la 2,1 mil. euro, fata de 1,8 mil. euro in 2004. Inca de anul trecut actionarii Boromir anuntau o crestere moderata a cifrei de afaceri, dupa saltul din 2004, cand business-ul companiei a crescut cu aproape 25 de milioane de euro.
Grupul Boromir detine fabrici de paine in Buzau, Valcea, Sibiu si Deva. Grupul mai detine moara Cibin din Sibiu, doua unitati de tip Comcereal, Amylon Sibiu si Extrasib Sibiu. Grupul este detinut de cinci actionari persoane fizice romane.
Pe o piata extrem de fragmentata, estimata la circa 1,3-1,5 miliarde de euro, cotele principalilor jucatori din morarit si panificatie variaza intre 4-6%, in timp ce piata neagra reprezinta circa 40% din total.
La nivelul industriei de morarit si panificatie, Boromir concureaza cu Vel Pitar Ramnicu Valcea, Dobrogea Grup Constanta, Loulis, Ravoca Com Agro Pan Vaslui si Pan Group Craiova, plus cateva sute de mici producatori
locali din judetele unde Boromir detine capacitati de productie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO