Companii

Boromir a vandut cozonaci de 10 mil. euro

Boromir a vandut cozonaci de 10 mil. euro

Piata de panificatie este una extrem de fragmentata si a fost estimata anul trecut la aproximativ 1,3-1,5 miliarde de euro

22.01.2007, 18:43 181

Grupul de firme Boromir Ind din Ramnicu Valcea, unul dintre cei mai mari producatori de panificatie, a inregistrat anul trecut o cifra de afaceri de 80 mil. euro, in crestere cu 3% fata de anul precedent pe fondul dezvoltarii de noi produse.
"In 2007, estimam ca vom avea o crestere de 10% a cifrei de afaceri, de pana la aproximativ 88 de milioane de euro", a declarat Constantin Boromiz, directorul general al companiei Boromir.
Anul trecut, producatorul a realizat investitii de 12 milioane de euro, jumatate din aceasta suma fiind alocata fabricilor din Sibiu si Deva pentru modernizarea silozurilor de faina si grau din Deva si a celui de faina din Sibiu.
Achizitionarea morii de la Slobozia, in urma unei licitatii la care Boromir a concurat cu unul dintre principalii competitori, Vel Pitar, a necesitat o investitie de 1,2 milioane de euro. Restul banilor au fost directionati catre fabrica de covrigi Buzau, dar si catre fabrica de croissante Ramnicu Valcea, segmente de piata pe care compania va marsa pentru cresterea productiei.
Unitatea achizitionata la Slobozia, cu o suprafata totala de 20.000 de metri patrati, a reprezentat o investitie strategica a companiei, deoarece este situata in mijlocul celei mai importante zone cerealiere a tarii si permite o coordonare mai eficienta a activitatilor. Fabrica va avea o capacitate de productie de 200 de tone de grau pe zi si va deservi zona de sud-est a tarii.
In perioada Sarbatorilor, producatorul Boromir a inregistrat volume in crestere la specialitati si la cozonaci, consumatorul roman fiind din ce in ce mai ocupat, fapt ce duce la o crestere a consumului de cozonac gata preparat.
"Pe piata romaneasca se remarca, in acest moment, un trend ascendent in ceea ce priveste consumul de produse traditionale gata preparate", a declarat Boromiz.
In 2006, grupul Boromir a vandut 5,2 milioane bucati de cozonaci, cu 1,2 milioane mai mult decat in anul precedent. La un pret mediu de 1,8 euro pe cozonac, vanzarile pe acest segment ar fi putut ajunge la aproape 10 mil. euro anul trecut.
"In general se consuma foarte bine cozonacul cu cacao, dar si cel cu diverse umpluturi", a declarat Boromiz.
Grupul Boromir este una dintre putinele companii care exporta cozonaci in Uniunea Europeana, acesta fiind un aliment traditional romanesc. Din acest motiv, cozonacii sunt exportati in comunitatile de romani din Europa.
"Exportam cozonaci catre comunitatile de romani din Europa, dar in special pentru cele din Grecia", a declarat directorul general al companiei.
Cota de piata a grupului Boromir, care opereaza pe segmentele de morarit, panificatie, patiserie si cofetarie este de aproximativ 10%, potrivit directorului general al companiei, Constantin Boromiz.
Grupul Boromir detine fabrici de paine in Buzau, Valcea, Sibiu si Deva. Grupul mai detine moara Cibin din Sibiu, doua unitati de tip Comcereal, Amylon Sibiu si Extrasib Sibiu, fiind detinut de cinci actionari persoane fizice romane.
Piata de panificatie este una extrem de fragmentata si a fost estimata anul trecut la aproximativ 1,3-1,5 miliarde de euro, piata neagra reprezentand aproximativ 40% din total. Concurentii companiei Boromir pe segmentul de morarit si panificatie sunt Vel Pitar Ramnicu Valcea, Dobrogea Grup Constanta, Loulis, Ravoca Com Agro Pan Vaslui si Pan Grup Craiova, plus cateva sute de mici producatori locali din judetele unde Boromir detine capacitati de productie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO