Companii

Bottoli, Advent: Pentru o creştere susţinută România trebuie să nu mai caute doar câştiguri imediate

Bottoli, Advent: Pentru o creştere susţinută România trebuie să nu mai caute doar câştiguri imediate

Autor: Cristina Rosca

27.06.2012, 00:04 365

Marcello Bottoli, operating partner în cadrul fondului de investiţii Advent International şi fost CEO pentru casa de modă Louis Vuitton şi gigantul din domeniul artico­le­lor de voiaj Samsonite, este de părere că Ro­mânia trebuie să lucreze mai mult la sim­pli­ficarea mediului legislativ şi trebuie să ia mai multe măsuri în domeniul finanţelor publice pentru a atrage mai mulţi investitori.

"Reformele realizate până acum, precum privatizarea sistemului bancar, simplificarea me­diului legislativ şi implementarea unei rate de impozit mai mică şi fixă au contribuit la îm­bu­nătăţirea imaginii României, făcând-o mai atrac­tivă pentru investitorii străini", spune Bot­toli, care va veni pentru prima dată în Româ­nia pe 28 iunie la conferinţa anuală a SEEPEA "Funding Growth in Turbulent Times. Partnering for New Economic Realities".
El afirmă că de la începutul anilor '90 a vizitat mai multe ţări din Europa de Est, însă până acum nu a ajuns niciodată în România.
În ultimii ani România a fost afectată de criza financiară şi economică din zona euro. Contextul dificil de pe plan internaţional s-a văzut şi în volumul investiţiilor străine realizate în România în ultimii ani.
Investiţiile străine directe au totalizat în primele patru luni 446 mil. euro, o valoare în scă­dere cu aproape 10% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut. Mai mult, investiţiile străine directe au scăzut anul trecut cu 13,6% faţă de nivelul din 2010, la 1,917 mld. euro, ajungând astfel la minimul ultimilor nouă ani.
"Pentru a atrage tot mai mulţi investitori, a venit momentul ca România să abordeze mai mult reforme structurale, precum şi măsuri în domeniul finanţelor publice, în special în ceea ce priveşte deficitul bugetar, şi să simplifice în continuare mediul legislativ." El mai spune că ingredientele necesare pen­tru ca o economie să devină atractivă pen­tru investitorii străini sunt claritatea, trans­pa­renţa şi predictabi­lita­tea. "România ar trebui să depună eforturi pen­tru a-şi îmbunătăţi per­spec­tivele în aceste do­menii, iar creşterea va urma în mod inevitabil."
Italianul deţine un doctorat în Busi­ness Administration la Universitatea Bocconi din Milano şi a lucrat anterior în companii pre­cum Procter&Gamble, Reckitt Benkiser, Louis Vuitton sau Samsonite. El este de părere că Ro­mânia are potenţialul de a reveni la o creş­te­re pe termen lung după momentele dificile din 2009 şi 2010 generate de criza mondială.
"Însă pentru a se atinge acest scop este ne­cesar ca atât acţiunile jucătorilor privaţi, cât şi măsurile publice să reflecte o strategie care să asigure o creştere sustenabilă şi nu doar câştiguri imediate, oportuniste."
Advent este un fond de investiţii cu active în administrare de aproape 20 mld. $, care pe plan local deţine participaţii în lanţul de cli­nici Regina Maria, la producătorul de medi­ca­mente Labormed sau producătorii de materiale de construcţii Deutek, KAI Grup şi Ceramica Iaşi.

Cine este Marcello Bottoli?

  • Este în prezent operating partner în cadrul Advent Internaţional;

  • Este membru în consiliul director al firmelor Pandora A/S (producător de bijuterii din Copenhaga), International Flavors and Fragrances (furnizor de parfumuri şi arome) şi al True Religion (companie de fashion denim din SUA);

  • A fost timp de cinci ani preşedinte şi CEO al Samsonite;

  • În perioada 2001-2003 a fost CEO al Louis Vuitton Malletier.

    Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO