Companii

Braiconf: cresc vanzarile, dar scade usor profitul

17.03.2003, 00:00 50

Producatorul de camasi Braiconf Braila a incheiat anul 2002 cu un profit net de 53 miliarde de lei (1,6 milioane de dolari), in scadere in termeni reali fata de anul anterior, cand societatea a inregistrat un profit de 50,2 miliarde de lei (1,7 milioane de dolari).
Scaderea profitului s-a inregistrat pe fondul unei usoare cresteri a cifrei de afaceri. Vanzarile realizate de Braiconf anul trecut au insumat 343 miliarde de lei (11 milioane de dolari), fata de 298 miliarde de lei (9,8 milioane de dolari) in 2001.
Cea mai mare parte a capacitatii de productie de la Braila, peste 70%, este destinata productiei de camasi. Din totalul productiei doar 5% este vanduta pe piata romneasca sub marca proprie, iar aproximativ 80% este destinata exportului, in special pe pietele europene. Principalele destinatii externe ale camasilor Braiconf sunt Italia, Marea Britanie, Franta si Germania, iar pentru anii urmatori societatea si-a propus extinderea pe piata ruseasca. Printre clientii Braiconf se numara echipa de Formula 1 Ferrari, pentru care Braiconf a produs anul trecut peste 20.000 de camasi, iar de la inceputul anului a fost semnat un nou contract pentru alte 16.500 de bucati.
La finalul anului trecut datoriile totale ale societatii se ridica la 30,6 miliarde de lei, iar numarul salariatilor depasea 3.500.
Braiconf a fost infiintata in 1950 ca societate de stat. Compania a fost privatizata in anul 1996, cand 40% din actiuni au fost transferate Asociatiei Salariatilor, iar restul de 60% au fost distribuite in cadrul programului de privatizare in masa. Dupa listarea companiei pe piata RASDAQ, in 1997 doua fonduri de investiti Romanian Reconstructin Capital (RRC) si Porto Romania Impex au cumparat 27% din actiuni din cele 60% detinute public. Fondurile de investiti au fost atrase de faptul ca sociatatea este controlata de salariati, fapt care influenteaza, de regula, pozitiv nivelul dividendelor distribuite de companie. La mijlocul anului trecut RRC a transferat actiunile detinute catre doua fonduri de investitii, Sweepstone Investments Limited si Tidal Wave Trading, care detin imprenua in prezent aproximativ 20% din actiuni.
Actiunile Braiconf au fost promovate la finalul saptamanii trecute la categoria a II-a a Bursei Electronice RASDAQ. Societatea are un capital social de doar 7,5 miliarde de lei, dar in conturile sale sunt inregistrate rezerve, inclusiv din reevaluare, in valoare de 133 miliarde de lei. Valoarea nominala a unei actiuni este de 1.000 de lei, iar ultima tranzactie de pe piata s-a realizat la 19.500 lei/actiune. Lichiditatea actiunilor Braiconf pe piata RASDAQ a fost modesta anul trecut, daca excludem transferurile de actiuni intre fondurile de investitii. Din profitul obtinut in 2001, de 50,3 miliarde de lei, societatea a distribuit un dividend brut de 2.200 lei/actiune. La ultimul pret al actiunilor, valoarea de piata a companiei este de 145 miliarde de lei (4,4 milioane de dolari).
vlad.nicolaescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO