Companii

Brandurile „cu rădăcini“ în Cluj dispar pe rând sau sunt produse la sute de kilometri distanţă. Autorităţile? Fără reacţie!

Brandurile „cu rădăcini“ în Cluj dispar pe rând...

Autor: Laurentiu Cotu

23.06.2013, 12:37 2130
DiscuŢiile legate de posibila închidere a fabricii Napolact din localitatea Baciu, de altfel sin­gura unitate de producţie pe care grupul olandez Friesland o mai deţine în judeţul Cluj, după ce treptat a renunţat la fabricile, maga­zinele şi depozitele din Dej, Baciu, Ţaga, Huedin şi Cluj-Napoca, pun din nou sare pe rana clujenilor, care asistă pasivi la dispariţia sau relocarea brandurilor locale.
 
Astfel, în ultimii ani fabrici precum Flacăra (uni­forme militare, confecţii), Libertatea (mo­bilier din lemn masiv), Tehnofrig (echipa­men­te frigorifice pentru industria alimentară), Fe­leacul (dulciuri), Ursus şi recent Napolact au fost închise sau transformate în moloz fară ca autorităţile locale să intervină. În majoritatea ca­zurilor, brandurile cu care cei mai mulţi dintre clujeni încă se identifică au dispărut de pe piaţă, pentru a face loc unor proiecte imo­biliare şi a permite investitorilor să le transfor­me în clădiri de birouri sau parcuri tehno­lo­gice, cum este şi cazul fabricii de mobilă Liber­tatea. În alte cazuri, cum este Ursus, brandul există, dar nu mai este produs în Cluj de către multinaţionala SABMiller care îl deţine.
 
Cine este de vină pentru moartea sau mutarea producţiei acestor branduri care au scris istoria Clujului?
 
„Primăria Cluj-Napoca şi-a manifestat deschiderea de a colabora cu orice companie care şi-a dorit acest lucru. Dacă aceste companii ne-au cerut ceva, noi ne-am conformat, iar închiderea acestor fabrici nu cred că ţine de colaborarea cu administraţia locală. În cazul Napolact, am asigurat linie de transport până la uşa fabricii şi am fost deschişi în orice moment pentru întâlniri şi discuţii cu reprezentanţii companiei“, a declarat Oana Buzatu, purtătorul de cuvând al primăriei Cluj-Napoca. Pe de altă parte, Horia Uioreanu, preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, spune că este destul de greu de a influenţa o decizie luată de o companiei privată, multinaţională, cum este în prezent cazul fabricii Napolact din Baciu, a cărei producţie ar putea fi relocată la Târgu Mureş de către acţionarii olandezi (FrieslandCampina).
 
Grupul ar putea renunţa astfel la singura fabrică pe care o mai deţine în judeţul Cluj, în con­diţiile în care unitatea din comuna Ţaga a fost închisă luna trecută, iar fabrica din Huedin, în urmă cu patru ani. Mai mult, această decizie ar putea afecta 300 de oameni, care încă mai lucrează în fabrica Napolact din Baciu.
 
 
Acest articol a apărut în ediţia tiparită a Ziarului Financiar din data de 21.06.2013

ZF Corporate este serviciul specializat de ştiri cu plată al Ziarului Financiar. Pentru a putea citi aceste ştiri trebuie să vă abonaţi la ZF Corporate sau la unul din cele 12 fluxuri ale sale, profilate pe sectoare de activitate (Bănci, Retail, Imobiliare şi altele). Detalii de abonare la ZF Corporate: Alexandru Matei (tel. fix: 0318.256.286, tel. mobil: 0766.606.994) sau trimiteţi un email cu datele dumneavoastră de contact prin care solicitaţi informaţii şi abonare la adresa alexandru.matei@zf.ro sau stefan.paraschiv@m.ro. Veţi fi contactat în maximum o oră.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO