Companii

Broker Cluj a depasit norma de profit la sase luni

18.07.2005, 19:15 16

SSIF Broker, singura societate de brokeraj ale carei actiuni sunt cotate la Bursa de Valori Bucuresti, a raportat pentru primele sase luni ale acestui an un profit brut de 9,31 milioane de lei (2,54 milioane de euro), adica peste jumatate din nivelul prevazut in buget pentru acest an.

Cea mai mare parte a acestui profit (aproape 2 milioane de euro) a fost obtinuta in primele doua luni ale anului, pe fondul evolutiei bune a Bursei din acea perioada.

Incepand cu luna martie, profitul Broker a urmat trendul pietei de capital, in conditiile in care cea mai mare pondere in portofoliul societatii o detin actiunile cotate la Bursa.

Pentru acest an, societatea si-a propus realizarea unui profit brut de 17 milioane de lei (4,65 milioane de euro).

"Din cele sase luni ale primului semestru, doar doua au fost favorabile operatiunilor bursiere si, din acest motiv, suntem multumiti de profitul realizat. Activitatea Broker a mers multumitor, desi am pierdut un om de baza, pe Grigore Chis, insa tinerii care vin din urma sunt foarte bine pregatiti si au reusit sa compenseze aceasta pierdere. Speram sa mergem bine si in continuare, in conditiile in care mai avem pozitii deschise pe care le putem valorifica in castig", a declarat Petru Prunea, presedintele SSIF Broker.

In luna iunie, profitul Broker s-a ridicat la 0,7 milioane de lei (circa 0,2 milioane de euro), in conditiile in care societatea a valorificat mai multe pozitii deschise anterior.

In iunie, Broker a vandut pachetul de 2,4% din actiunile Biofarm si 0,55% din actiunile producatorului de piese auto Compa Sibiu, unde mai detine 4,2%. De asemenea, societatea a incasat dividende si a primit actiuni gratuite evaluate la 436.500 lei (120.000 de euro).

SSIF Broker are de incasat in total dividende in valoare de 0,72 milioane de lei (0,2 milioane de euro) si actiuni gratuite, care urmeaza sa fie incarcate in urma detinerilor la datele de inregistrare, cu o valoare de piata de circa 1,5 milioane de lei (0,42 milioane de euro).

La inceputul acestei luni, SSIF Broker a vandut un pachet reprezentand 4,4% din actiunile operatorului portuar Comvex Constanta, valoarea tranzactiei ridicandu-se la 4 milioane de lei (1,1 milioane de euro). Acesta era unul dintre cele mai importante pachete de actiuni detinute de Broker.

La sfarsitul lunii iunie, societatea mai detinea participatii importante la producatorul de componente auto Compa Sibiu si la producatorul de textile Siretul Pascani, precum si la Mecanica Ceahlau, Saturn Alba Iulia si Romcab Targu Mures, societati listate pe RASDAQ. Valoarea activului net unitar al Broker este, in prezent, de 1,271 lei.

In ciuda rezultatelor bune raportate pe primele luni ale acestui an, pretul actiunilor Broker continua sa se mentina la un nivel scazut. Conform raportului transmis Bursei de Valori, indicatorul PER anualizat (raportul pret supra profit unitar) este de 4,2, mult sub media inregistrata de titlurile cotate la BVB. Ultimul pret de tranzactionare pentru titlurile Broker a fost vineri de 2,1 lei/actiune.

"Colegii de la alte societati de brokeraj ne saboteaza recomandandu-le clientilor sa nu cumpere actiuni Broker, iar aceasta contribuie la mentinerea unui pret scazut al actiunilor in comparatie cu rezultatele societatii. De asemenea, Comitetul Bursei ne impune un sistem de raportare unic, care ne cere sa raportam pierderi potentiale si nu ne lasa sa raportam profituri", a precizat Prunea. Capitalizarea bursiera a SSIF Broker se ridica, in prezent, la aproape 18,6 milioane de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO