Companii

Brokerii se răscoală împotriva lui Darius Vâlcov după afirmaţiile acestuia împotriva Digi: Semnalăm posibila influenţă pe care aceste declaraţii o pot avea asupra preţului acţiunilor

Brokerii se răscoală împotriva lui Darius Vâlcov...

Autor: Liviu Popescu

23.08.2018, 16:59 1197

Asociaţia Brokerilor de pe piaţa de capital din România reacţionează la afirmaţiile lui Darius Vâlcov, consilierul premierului PSD Viorica Dăncilă, cu privire la evoluţia acţiunilor Digi Communications, şi semnalează posibila influenţă pe care aceste declaraţii o pot avea asupra preţului acţiunilor unei companii listate.

„Pentru funcţionarea corectă a pieţei este esenţial ca orice suspiciune privind legalitatea listării sau tranzacţionării acţiunilor, dacă există, să facă obiectul unor sesizări către organele abilitate, fără a se transmite diverse semnale către piaţă până când ancheta nu ajunge la o concluzie, cu atât mai mult cu cât persoanele care fac astfel de declaraţii au la dispoziţie toate pârghiile necesare pentru a declanşa procedurile de cercetare a faptelor incriminate”, spune Asociaţia Brokerilor.

Digi Communications are „viaţă grea“ în prezent în condiţiile în care este atacat me-diatic de Darius Vâlcov şi în condiţiile în care acţiunile se tranzacţionează la minimele post-listare. Chiar dacă Darius Vâlcov contestă strategia de investiţii a fondurilor Pilon II la Digi, operatorul de telecomunicaţii este cu mult în spatele unor companii de stat în ceea ce priveşte valoarea investiţiilor Pilon II.

„Amintim că, în conformitate cu reglementările pieţei de capital, difuzarea de informaţii prin mijloace de comunicare în masă, inclusiv prin internet sau prin orice alte mijloace, care dă sau poate da semnale false sau înşelătoare în legătură cu oferta sau cererea sau preţul unui instrument financiar, inclusiv răspândirea de zvonuri, în contextul în care persoana care a difuzat informaţiile ştia sau trebuia să ştie că informaţiile sunt false sau înşelătoare, poate fi încadrată ca manipulare de piaţă”, spun brokerii.

Pe lista fondurilor Pilon II este şi Digi Communications, cu investiţii totale de 167 mil. lei, adică pe locul 10 în clasamentul celor mai mari plasamente la final de 2017, potrivit celor mai recente date.

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), supraveghetorul pieţei de capital din România, a anunţat luni că a demarat o investigaţie a tuturor aspectelor rezultate în urma informaţiilor apărute în spaţiul public cu privire la acţiunile Digi Communications, listate din mai 2017 la bursa de la Bucureşti.

„În acelaşi timp, este nevoie de reţinere în comunicarea unor intenţii de decizii guvernamentale care ar putea afecta activitatea companiilor listate şi, implicit, preţul acţiunilor acestora, până când intenţiile se concretizează”, spune Asociaţia Brokerilor

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels