Companii

Bugetul general a înregistrat un excedent de 1 mld. lei în ianuarie, echivalentul a 0,2% din PIB

Bugetul general a înregistrat un excedent de 1 mld. lei în ianuarie, echivalentul a 0,2% din PIB

Foto: Shutterstock

Autor: Mediafax

24.02.2012, 17:53 758

Execuţia bugetului general consolidat pe luna ianuarie s-a încheiat cu un excedent de 1 miliarde de lei, respectiv 0,2 % din PIB, faţă de un excedent de 800 milioane de lei înregistrat în perioada similară a anului trecut.

Veniturile bugetului general consolidat au totalizat 16,3 miliarde lei şi au fost cu 11,3% mai mari faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent în termeni nominali şi cu 0,1 puncte procentuele ca pondere în PIB, informează Ministerul Finanţelor.

La principalele venituri fiscale s-au înregistrat creşteri semnificative, respectiv la TVA (15,4%), accize (41,7%), impozitul pe venit (17,8%), contribuţii de asigurari sociele (10,3%).

La nivelul administraţiilor locale au crescut atât veniturile din impozite şi taxe pe proprietate, cu 6,6% faţă de anul precedent, cât şi veniturile nefiscale, cu 33,7%.

Sumele rambursate de Uniunea Europeană în contul plaţilor efectuate din resurse publice au crescut cu 27,5% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent.

Cheltuielile bugetului general consolidat, în sumă de 15,3 miliarde lei, au urcat în termeni nominali cu 10,6% faţă de anul precedent.

Creşterea s-a înregistrat în principal la proiectele finanţate din fonduri UE, cu 44,1% mai mari faţă de anul 2011, şi dobânzi, cu 42,7 %.

Au crescut de asemenea cheltuielile cu bunuri şi servicii, cu 6,2%, ca urmare a plăţilor din fondul de sănătate pentru servicii medicale şi medicamente, precum şi cheltuielile de personal, cu 8,1%.

Cheltuielile pentru investiţii au fost de 2,5 miliarde lei, mai mari în termeni nominali de 2,5 ori faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO