Companii

Bunge isi majoreaza capitalul cu 11,5 mil. euro cash

24.07.2006, 17:58 26

Compania Bunge Romania, detinuta de grupul american Bunge, isi va majora capitalul social cu 41,2 milioane lei (11,5 mil. euro) prin aport in numerar al actionarului unic, compania Koninklijke Bunge BV (KBBV) din Olanda.
Inaintea acestei majorari, capitalul social al Bunge Romania era de circa 1,3 milioane de lei (360.000 de euro). Reprezentantii companiei nu au facut niciun comentariu pe marginea acestui subiect pana la inchiderea editiei.
Bunge Romania asigura aprovizionarea cu seminte de floarea soarelui a fabricilor detinute de grupul american la Oradea si Iasi.
Bunge a decis la jumatatea anului trecut sa inchida fabrica de ulei Muntenia Bucuresti motivand aceasta hotarare prin intentia de a eficientiza activitatea.
Potrivit reprezentantilor companiei, costurile lunare ale fabricii Muntenia le depaseau cu 200.000 de euro pe cele ale celorlalte doua fabrici din grup, Interoil Oradea si Unirea Iasi. Pentru a deveni eficienta, fabrica ar fi necesitat o investitie de peste 15 mil. dolari (12 mil. euro), proiect considerat nerentabil, in contextul dificultatilor din intreaga industrie in ultimul an. Scaderea euro a reorientat producatorii pe piata interna, astfel incat competitia autohtona a crescut, iar producatorii au fost nevoiti sa micsoreze preturile.
Compania a avut un program de restructurare mai complex. Fabrica de ulei avea la momentul inchiderii in jur de 230 de angajati, din care 200 au fost prinsi de procesul de restructurare. Bunge Romania nu a renuntat la nici unul dintre brandurile sale dupa inchiderea fabricii din Bucuresti, productia fiind preluata de celelalte doua unitati ale grupului. Principalele marci ale companiei sunt Unisol, Floriol, Muntenia, Horea si Raza Soarelui.
Bunge Romania a incheiat anul trecut cu o cifra de afaceri consolidata de 530 de milioane de lei (147,2 mil. euro), in crestere in lei cu 14% fata de 2004, potrivit rapoartelor preliminare ale companiei. Rezultatele financiare raportate pentru 2005 includ atat cifrele de afaceri ale celor trei fabrici (Unirea, Interoil si Muntenia), cat si a companiei Bunge SRL.
Afacerile Bunge au crescut anul trecut pe segmentul de agribusiness, pe partea de comert cu proteine si cu cereale, in special in urma achizitionarii de silozuri. Potrivit oficialilor companiei, incepand din 2003 productia realizata de Bunge pe piata locala a avut o evolutie pozitiva. Compania are o capacitate anuala de procesare de 250.000 de tone de seminte de floarea soarelui.
Grupul Bunge este prezent in Romania incepand cu anul 2002, cand a cumparat Cereol Holdings, care detinea fabrica Unirea Iasi.
In iulie 2003, Bunge a finalizat achizitia pachetului majoritar de actiuni la societatile Muntenia si Interoil Oradea.
Piata uleiului este estimata la 220 de milioane de litri anual, adica in jur de 200 de milioane de euro.
Cei mai importanti jucatori de pe piata sunt grupurile americane Bunge si Cargill, precum si companiile romanesti Argus Constanta, Expur Urziceni, Ultex Tandarei, Agricover Buzau sau Prutul Galati.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO