Companii

Bursa scade pe fondul iesirilor de capital strain

19.05.2006, 00:00 15

Valoarea de piata a companiilor listate la Bursa a scazut ieri cu 658 milioane de euro.

Iesirile de capital strain de pe pietele din Europa Centrala si de Est se resimt si la nivelul Bursei romanesti, care continua sa se mentina pe o tendinta de scadere. Indicele de referinta BET al pietei romanesti a pierdut de la inceputul lunii peste 5%, in timp ce BET-FI, care urmareste actiunile SIF-urilor, unele din cele mai lichide actiuni de la Bursa, a suferit in acelasi interval o scadere de aproape 8%.

In bani, valoarea de piata a companiilor listate la Bursa a scazut ieri cu 658 milioane de euro, pana la un nivel de 20,09 miliarde de euro.

Ieri, indicele BET a pierdut 1,7%, in timp ce BET-FI a scazut cu 1%, intr-o zi in care scaderi apropiate de acestea au inregistrat si pietele din Polonia, Cehia, Ungaria, cea mai mare pierdere suferind-o bursa austriaca, cu un declin de peste 2%.

Petrom, cea mai mare companie din Romania, a pierdut ieri la Bursa 4,7%, mai mult decat reusise sa castige in primele doua zile dupa raportarea unor rezultate financiare foarte bune pe primul trimestru. In pofida raportarii unei cresteri de trei ori a profitului net pana la un nivel de 247 de milioane de euro, actiunile Petrom nu reusisera sa inregistreze inainte de scaderea de ieri decat o apreciere usoara de pana in 2%.

In acelasi timp, actiunile grupului OMV, care controleaza Petrom, au pierdut ieri la bursa din Viena 1,5%, atingand cel mai redus nivel din ultimele sase luni. De la finalul lunii trecute, actiunile Petrom au pierdut peste 10%, in timp ce titlurile celeilalte companii petroliere de la Bursa, Rompetrol Rafinare (Petromidia), au pierdut 18%. Petromidia a raportat recent o pierdere de 19 milioane de euro pe primul trimestru, anunt care a dat o noua lovitura puternica actiunilor.

Ieri, actiunile Petromidia au pierdut alte 1,6%, scaderi inregistrand si actiunile bancii BRD, al doilea emitent ca marime de la Bursa, care au pierdut 0,6%, dar si titlurile unor SIF-uri ca Banat-Crisana si Muntenia, cu declinuri in fiecare caz de peste 2%.

"Unele fonduri de investitii straine isi reduc pozitiile pe piata de capital romaneasca. Scaderea Bursei de la noi trebuie vazuta intr-un context mai larg, in conditiile in care si celelalte piete din regiune scad. Nu e nimic special la nivelul pietei romanesti, este contextul regional", a precizat Daniel Pocorea, directorul de tranzactionare al BRD Securities.

El a mai spus ca reducerea pozitiilor de unii investitori de pe actiunile Petrom nu are nicio legatura cu rezultatele prezentate de companie.

"Dar categoric are legatura cu faptul ca asupra actiunilor Petrom planeaza in continuare incertitudinile legate de pachetul de 8% care va fi distribuit salariatilor", a adaugat Pocorea.

Analistii de pe piata spun ca in prezent evolutia pietei este marcata mai ales de retinerea de la cumparare a investitorilor, ceea ce determina si aparitia scaderilor pe fondul unei lichiditati foarte reduse.

"Cred ca este vorba de un cumul de factori. Din perspectiva globala, pietele din intreaga lume, de la Londra si Tokio la pietele emergente, au resimtit socul provocat de raportarea de catre Statele Unite a unei inflatii peste asteptari. Acest fapt alimenteaza temerile ca banca centrala a SUA va deveni mai agresiva in limitarea cresterii economice. Desi istoric piata romaneasca nu a fost foarte corelata cu pietele internationale, se pare ca actuala perceptie a pietei, defavorabila investitiei in actiuni, este acum resimtita si de piata romaneasca. Aceasta se suprapune unei perioade de consolidare, caracterizata in principal printr-o lichiditate extrem de redusa", spune Bogdan Campianu, directorul departamentului de analiza de la Raiffeisen Capital & Investment.

Perceptia investitorilor asupra pietei de capital, care in aceste momente este nefavorabila investitiilor la Bursa, isi va pune amprenta, spun brokerii, si asupra evolutiilor din urmatoarele luni. "Ca tendinta, e clar ca romanii nu cumpara in aceste momente. Iar investitorii romani, ca regula, pana piata nu se stabilizeaza nu intra masiv la cumparare. In aceste momente, bani sunt, dar valul de stiri negative care a venit in ultimele luni a determinat ca sa fie foarte greu sa faci o estimare asupra evolutiei pietei pe termen scurt, de cateva luni", a precizat Rares Nilas, directorul BT Securities.

"Noi nu ne asteptam la o revenire a pietei pana in septembrie. Atata timp cat piata e dominata de pesimism, in care foarte multi investitori asteapta sa vada cat o sa mai scada, piata o sa scada", a adaugat Nilas.

Directorul BT Securities a mai spus ca in aceste momente foarte multi investitori sunt dezamagiti de modul de abordare al statului in ceea ce priveste piata de capital.

"Un nou factor care ar putea avea o influenta puternic negativa asupra pietei va fi schimbarea din nou a modului de impozitare a castigurilor pe capital. Investitorii vor o politica fiscala coerenta din partea statului, care ar trebui sa aiba rolul de a incuraja investitiile la Bursa si nu de a le descuraja. Pana in prezent, politica fiscala a statului nu a facut decat sa descurajeze plasamentele pe piata de capital", a precizat Rares Nilas.

Brokerii spun ca evolutia in continuare a pietei romanesti va fi direct dependenta de ceea ce se va intampla pe celelalte piete din regiune.

"Traditional, din septembrie, Bursa intra intr-o perioada de efervescenta. Dar in fiecare an, evolutia pietei a fost in functie de interesul marilor jucatori institutionali. Daca acestia vor considera din nou pietele emergente ca fiind atractive, ne putem astepta la noi cresteri. Dar pana ce toata regiunea nu va deveni din nou interesanta, nu putem vorbi de reluarea trendului de crestere", considera Daniel Pocorea.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO