Companii

BV Murray incearca sa puna cap la cap afaceri intre romani si polonezi

09.11.2004, 00:00 16

Banca de investitii BV Murray & Co din SUA va aloca in urmatoarele doua-trei luni 15-20 de milioane de dolari pentru finantarea unor proiecte de investitii pe piata romaneasca.
"Romania prezinta, in acest moment, bune oportunitati de investitii. UitatI-va unde era Romania in urma cu cativa ani sI unde se afla acum", spune Brian Murray, presedintele BV Murray. El a spus ca principalele domenii vizate sunt agricultura sI industria alimentara, energie sI electricitate, sanatate.
"Vom oferi finantari companiilor mici sI mijlocii pentru a realiza joint-venture cu firme similare din strainatate sau cu investitori strategici. In momentul de fata, avem cateva firme poloneze din industria alimentara care sa realizeze companii mixte cu cele romanesti", afirma Murray. El spune ca industria vinurilor este unul din domeniile vizate, BV Murray investind, deja, intr-un producator bolivian de vinuri.
BV Murray a fost infiintata in urma cu opt ani si a incheiat operatiuni de restructurare a datoriilor unor companii si fuziuni sI achizitii in SUA, Marea Britanie, Italia, Rusia sI Coreea de Sud. Cea mai mare tranzactie - 120 de milioane de dolari - asistata de BV Murray a fost privatizarea celei de-a treia banci din Ungaria, Kereskedelmi et Hitel Bank. BV Murray a mai acrodat consultanta la privatizarea unei producator sud-coreean de cabluri, a unuia francez sI a unui producator Italian de utilaje.
Brian Murray a fost Senior Managing Director la Bear Stearns, fiind responsabil pentru investitiile in Europa de Est. In 1988 a format First Hungary Fund, un fond de 80 de milioane de dolari, primul de acest gen alocat de o tara vestica pentru una din fostul bloc communist. Fondul a avut participatii in companii din industria alimentara, media si telecomunicatii.
stelian.negrea@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO