Companii

BYD va produce lunar 3 milioane de carcase Nokia

BYD va produce lunar 3 milioane de carcase Nokia
22.02.2008, 18:40 34

Compania chineza BYD Electronics, unul dintre furnizorii traditionali ai Nokia, va incepe in noiembrie productia la fabrica din Jucu, judetul Cluj, urmand sa livreze lunar circa 3 milioane de carcase din material plastic pentru telefoanele mobile ale concernului finlandez.
Deocamdata, filiala locala a firmei, BYD Electronics Romania, asteapta sa obtina autorizatia de constructie si sa inceapa lucrarile la hala de productie, potrivit unor surse apropiate proiectului.
Finalizarea constructiei este programata pentru luna octombrie, urmand ca in noiembrie sa porneasca productia propriu-zisa, investitia fiind de peste 20 mil. euro. Hala de productie din cadrul Parcului Industrial Tetarom III din Jucu va fi amplasata pe un teren cu o suprafata totala de 11,6 hectare. La parterul halei va fi amplasata activitatea de productie, iar etajul va fi ocupat de birouri si de cantina unitatii.
In prezent, BYD Electronics Romania deruleaza pe site-urile de recrutare online o campanie de atragere de personal pentru unitatea de productie din Jucu. Compania a scos la concurs posturi precum inginer de productie, manager de proiect, contabil si inginer de calitate. Potrivit declaratiilor oficialilor Nokia, furnizorul sau chinez va angaja in total la Jucu circa 2.000 de persoane.
Reprezentantii BYD Electronics Romania nu au dorit sa faca niciun comentariu legat de investitia de la Jucu.
Compania chineza produce toata gama de componente pentru telefonia mobila si componente IT precum baterii, LCD/LCM, dar si componente pentru industria auto. BYD Electronics este listata la Bursa din Hong Kong, iar in 2006 a avut o cifra de afaceri de 1,2 mld. euro. Compania are peste 100.000 de angajati in intreaga lume.
Alaturi de BYD Electronics, inca doi furnizori ai Nokia si-au anuntat prezenta in Romania - Hansaprint si Stora Enso - fiind asteptate si alte companii. Hansaprint este cea mai mare editura din Finlanda, care va crea o companie care se va ocupa de tiparirea ambalajelor pentru telefoanele produse la Jucu. Hansaprint a anuntat ca va demara in octombrie activitatile de productie la Cluj, iar investitia totala se va ridica la 20 mil. euro. La randul sau, compania finlandeza Stora Enso va produce ambalajul pentru telefoane.
Compania Nokia a demarat luna aceasta la Jucu productia de telefoane mobile, investitiile totale ale concernului urmand sa ajunga la 60 mil. euro. Potrivit autoritatilor locale, daca se adauga si investitiile furnizorilor, in parcul Nokia Village vor intra peste 200 mil. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO