Companii

Canadienii au cumpărat 64 de apartamente în proiectul Cosmopolis

Canadienii au cumpărat 64 de apartamente în proiectul Cosmopolis

Turcii au construit până în prezent 750 de apartamente şi vile în proiectul Cosmopolis din comuna Ştefăneşti, unde deţin 100 de hectare de teren pentru circa 8.000 de locuinţe. Până în prezent, investiţiile s-au ridicat la 200 de milioane de euro

Autor: Cristi Moga

29.11.2011, 00:07 2607

Firma de investiţii imobiliare Benevo, con­trolată de omul de afaceri canadian Michael Topolinski, spune că a cumpărat 64 de apartamente în ansamblul rezi­denţial Cosmopolis din comuna Şte­făneşti, la nord de Bucureşti, una dintre cele mai mari tranzacţii cu locuinţe din ultimii trei ani.

Afacerea poate fi estimată la 3-4 milioane de euro, ţinând cont că majoritatea apartamentelor sunt cu una sau două camere, iar preţurile pornesc de la 38.000 de euro plus TVA. Planul lui Topolinski este să închirieze lo­cuin­­ţele într-o primă fază. El mai deţine un portofoliu de circa 300 de apartamente în proiectele Rose Garden (Colentina), Primă­vara Ghen­cea, Green Lake (lacul Gri­viţa) şi Citadella (Titan), toate din Bucu­reşti, după ce în perioada de dinaintea crizei canadianul a fost printre cei mai activi investitori în achi­ziţia de locuin­ţe noi.

"Planul este să le închiriem. Pre­ţu­­rile de achi­ziţie (pentru investitori - n.red.) sunt foarte scăzute, cu discounturi semnificative. Am cum­pă­rat locuinţele datorită oportunităţii de creştere", a declarat pentru ZF Topolinski.

În perioada în care piaţa imobiliară a început să cadă, mulţi investitori speculativi au dispărut din piaţă, iar în unele cazuri apartamentele pentru care au fost plătite avansuri au ajuns într-un blocaj.

De cele mai multe ori, avansurile plătite au fost folosite pentru plata integrală a unui număr mai mic de apartamente, în condiţiile în care investitorii nu au găsit cumpărători sau bănci care să finanţeze plata integrală a tuturor locuinţelor pentru care semnaseră contracte.

Acum, după ce preţurile au scăzut cu 40-50%, Topolinski spune că are planuri pentru noi achiziţii, deşi consultanţii apreciază că preţurile apartamentelor nu au atins încă limita inferioară.

Canadianul spune că negociază achiziţia a 400 de apartamente noi în proiecte din Bucureşti, iar în decurs de doi ani intenţionează să cumpere 1.000 de locuinţe.

"Benevo îşi va extinde semnificativ portofoliul de apartamente în 2012 şi în prezent are mai multe investiţii în apartamente noi în curs de negociere. Deşi piaţa este foarte dificilă, Benevo are resursele pentru a cumpăra şi administra apartamente noi", mai spune Topolinski.

Printre investitorii străini în apartamente noi din Bucureşti se mai numără norvegienii de la Romania Invest, dar şi grecii de la Secure Management, care au cumpărat locuinţe în proiectele Doam­na Ghica Plaza şi Linda Residence din Pantelimon.

Topolinski mai este implicat pe plan local şi în dezvoltarea centrului comercial Victoria City Center de pe bulevardul Bucureştii Noi din Capitală, unde, alături de alţi canadieni, CD Capital Partners, s-a asociat în această lună cu sud-africanii de la NEPI pentru realizarea unui mall de 56.000 mp.

Cosmopolis este cel mai mare ansamblu rezidenţial dezvoltat la nord de Bucureşti, în care pe un teren de circa 100 de hectare au fost realizate 750 de locuinţe dintr-un total prevăzut de circa 8.000 de unităţi în următorii ani. Proiectul este dezvoltat de familia Buyukhanli din Turcia, iar în prezent este locuit de circa 1.000 de persoane.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO