Companii

Cancer tratat cu ioni de carbon

13.03.2003, 00:00 119

Cercetatorii francezi intentioneaza sa puna bazele unui centru revolutionar pentru tratarea cancerului, pe baza de ioni de carbon, potrivit Le Figaro.
Promotorii acestei metode de tratament sustin ca ionii de carbon sunt un veritabil "vis al radioterapeutilor".
Capacitatea ionilor de carbon de a distruge celulele canceroase rezistente la tehnicile clasice de iradiere sunt cunoscute din 1940. Specialistii francezi manifesta tot mai mult interes pentru metoda iradierii cu ioni de carbon si incearca sa convinga autoritatile publice sa se implice in crearea unui centru de tratament la Lyon, estimat la o valoare de circa 80 de milioane de euro.
"Acesti ioni prezinta doua avantaje: o traiectorie foarte prA©cisa si efecte biologice deosebit de clare asupra celulelor bolnave", sustine profesorul Jean-Pierre GA©rard. Utilizarea ionilor de carbon este indicata mai ales in cazul tumorilor ascunse in regiuni complicate din punct de vedere anatomic, precum capul sau gatul.
Ionii de carbon proiectati sub forma de fascicul de un sincrotron - accelerator de electroni - au avantajul absolut ca nu actioneaza decat asupra celulelor canceroase, fara sa afecteze tesuturile sanatoase, spre deosebire de majoritatea metodelor radiologice clasice.
"Nu numai ca aceasta ethnica permite o actiune mai eficace asupra celulelor canceroase rezistente decat radiatiile clasice, dar tratamentul este limitat in timp", affirma profesorul JA¶rgen Debus, initiatorul unui proiect similar la Universitatea din Heidelberg, in Germania.
Totusi, autoritatile franceze sunt sceptice, solicitand cercetatorilor noi studii in legatura cu eficacitatea acestei metode, ceea ce ar putea intarzia pana in 2008 introducerea tratamentului pe baza de ioni de carbon.




 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels