Companii

Care sunt cele mai scumpe masini ce pot fi cumparate din Romania

Care sunt cele mai scumpe masini ce pot fi cumparate din Romania

Maybach 62S este cea mai scumpa masina care poate fi cumparata oficial din Romania

18.09.2008, 13:42 116

Contrar asteptarilor, cele mai scumpe masini nu apartin nici marcii Ferrari si nici Bentley, cel mai nou brand intrat pe piata locala, care va fi lansat oficial la inceputul lunii octombrie, ci Mercedes-Benz, cea mai bine vanduta marca premium de pe piata locala.

Dintre cele zece cele mai scumpe automobile disponibile oficial in Romania, sapte apartin Mercedes-Benz si diviziei sale de lux Maybach. In timp ce Rolls-Royce, Bentley si Ferrari au numai cate un singur model in top.

Datele centralizate se refera la cele mai scumpe masini disponibile oficial, in Romania fiind deja prezente masini precum Lamborghini Reventon, in valoare de aproximativ 1,5 milioane de euro, sau modele Wiesmann, care costa aproximativ 200.000 de euro fiecare, insa acestea sunt achizitionate de la dealeri din Europa de Vest.

Cu toate acestea, doua dintre cele cinci cele mai scumpe automobile livrate oficial pe piata locala in primele sapte luni ale anului apartin marcii Ferrari, in timp ce trei sunt Mercedes-Benz.

Forza Rossa, importatorul Ferrari pe piata locala, a livrat la finele lunii iulie primul model Scaglietti 612 "One to One", in editie limitata. Pretul modelului porneste de la 225.000 de euro fara TVA, in conditiile in care gama Scaglietti 612 are un pret de pornire de 197.000 de euro, acesta fiind cel mai scump model Ferrari aflat in fabricatie. Pretul modelului livrat a atins nivelul de 320.000 de euro, cu TVA inclusa.

Cea mai "ieftina" masina din Top 10 apartine, ca si cea mai scumpa, tot Mercedes-Benz - modelul CL65 AMG, care este de altfel si cea de-a doua cea mai scumpa masina livrata in primele sapte luni, versiunea "preparata" a coupŽ-ului de lux al constructorului german, al carui pret de pornire este de 222.827 de euro. Modelul livrat in luna iulie a acestui an avea un pret de aproximativ 290.000 de euro.

Cel mai lung timp de asteptare pentru unul dintre cele zece exemplare nu este pentru cel mai scump, ci pentru Bentley Brooklands, al carui pret de peste 351.000 de euro cu TVA inclusa il claseaza pe pozitia a saptea. "Pentru un Bentley Brooklands se asteapta intre sase luni si un an. Avand in vedere ca momentan Romania are deja un model alocat, pentru al doilea timpul de asteptare ar putea fi chiar de un an", a spus Adrian Pascu, directorul de marca al Bentley din cadrul Porsche Romania, importatorul marcilor grupului VW-Audi pe piata locala.

Cum era de asteptat, cel mai scurt termen de livrare este pentru cele mai "ieftine". Spre exemplu, pentru un Mercedes-Benz CL65 sau SL65 preparate de AMG, in versiuni personalizate de catre client, se asteapta aproximativ patru luni, in timp ce o versiune "stoc" poate fi achizitionata direct dintr-un showroom al marcii, dar numarul acestora este foarte limitat.

In afara de modelele de pe locurile noua si zece, restul sunt livrate in Romania numai pe baza de comanda.

Daca se iau in calcul si importurile neoficiale de automobile de lux, atat noi cat si second-hand, in primele sapte luni ale acestui an s-au importat pe piata locala aproape 500 astfel de automobile, potrivit statisticilor Directiei Regim Permise de Conducere si Inmatriculare a Vehiculelor, cu o valoare totala de peste 52 de milioane de euro, conform estimarilor ZF. Dintre acestea, 275 de modele au reprezentat importuri de modele second-hand. La nivelul anului trecut importurile marcilor de lux precum Porsche, Ferrari si Rolls-Royce au ajuns la un nivel de peste 530 de unitati, similar cu cel atins in primele sapte luni din acest an.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO