Companii

Cargill: Romania este o piata de surplus in domeniul cerealelor

Cargill: Romania este o piata de surplus in domeniul cerealelor

Rod Sanderson, director general al Cargill Romania

29.09.2006, 21:31 169

Cargill Romania, filiala locala a gigantului american din industria alimentara Cargill, considera ca integrarea in UE va aduce o dezvoltare accelerata a afacerilor din sectorul agricol, cata vreme Romania va absorbi fondurile europene alocate.
"Tendinta crescatoare a ultimilor ani va continua, ba chiar va fi impulsionata de integrarea in Uniunea Europeana pentru ca ne asteptam ca prin utilizarea fondurilor europene agricultura romaneasca sa reuseasca sa isi valorifice intregul potential", afirma Rod Sanderson, director general al Cargill Romania.
Cargill a raportat pentru Romania anul trecut o cifra de afaceri de peste 100 de milioane de euro, pentru 2006 fiind bugetata o crestere de circa 20%.
"Afacerile s-au majorat semnificativ in ultimii ani, in principal datorita achizitiilor pe care le-am realizat. In prezent, cresterea businessului nostru este legata de tendinta generala de crestere a agriculturii romanesti si, in general, de cea a economiei din Romania", spune Sanderson.
In zece ani de la intrarea pe piata, Cargill a investit pe piata locala peste 80 mil. dolari (circa 63 mil. euro) in achizitii, dar si in modernizarea silozurilor si a fabricilor de ulei in perspectiva aderarii Romaniei la UE.
"Ne bazam strategia de afaceri pe imbunatatirea continua a serviciilor si produselor", afirma seful Cargill Romania.
Doar anul acesta investitiile s-au ridicat la 5 milioane de dolari (3,9 milioane de euro), banii fiind alocati modernizarii retelei de silozuri si a fabricii de ulei de la Podari.
In 2006, Cargill a realizat un proces de rebranding la toate companiile achizitionate in Romania. Astfel, Comcereal Alexandria, achizitionata in 2004, a devenit Cargill Cereale, FNC Calarasi, cumparata in 2000, a devenit Cargill Siloz, iar producatorul uleiului Olpo, achizitionat in 2005, a devenit Cargill Uleiuri.
Cargill activeaza pe piata locala in comertul cu cereale si seminte oleaginoase, in depozitare, dar si in prefinantarea unor culturi sau conditionarea (uscarea si curatarea) cerealelor.
De asemenea, produc, rafineaza si imbuteliaza uleiuri brute, cele mai cunoscute produse fiind Untdelemn de la Bunica si Olpo, branduri distribuite la nivel national in reteaua de retail.
In ce priveste depozitarea de cereale si seminte oleaginoase, acestea urmaresc structura culturilor din Romania. "Capacitatile noastre de depozitare depind in principal de culturile existente la nivel local. La acest nivel situatia este stabila, desi putem vorbi de o tendinta de crestere a ponderii pe care o are rapita, rezultand direct din impactul pe care noua industrie a biocombustibililor o are atat in Romania, cat si pe pietele UE", a precizat Sanderson.
Potrivit reprezentantului companiei, nivelul exporturilor din Romania depinde intotdeauna de mai multi factori, printre care relatia dintre cererea si oferta de pe piata locala, dar si calitatea recoltelor.
Reprezentantii companiei spun ca exporturile reprezinta 20% din cifra de afaceri.
"Romania este o piata de surplus in domeniul cerealelor, ceea ce inseamna ca in majoritatea anilor productia locala este peste nivelul cererii", a precizat Sanderon
Pe piata uleiului, Cargill concureaza cu grupul american Bunge, dar si cu producatorii autohtoni precum Ultex Tandarei si Argus Constanta. In businessul agricol, cei mai mari cultivatori de terenuri de pe piata sunt Mihai Anghel de la Cerealcom Dolj, Ioan Niculae prin Interagro, Adrian Porumboiu de la Comcereal Vaslui si Stefan Poienaru de la Agrofam Fetesti.
Cerealele depozitate sunt graul, floa-rea-soarelui si porumbul, acestea fiind completate de rapita, soia si orz. Principalele destinatii de export pentru Cargill sunt tarile UE, dar si Turcia sau tari din nordul Africii.
Cargill opereaza in 63 de tari, avand peste 149.000 de angajati. Afacerile totale ale grupului au ajuns anul trecut la peste 60 de miliarde de dolari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO